14 Αύγουστος 2019, 20:13 - Τελευταία Ενημέρωση: 14 Αύγουστος 2019, 20:08

Φωτιά Εύβοια: Στο μέτωπο του Πλατανιά εστιάζουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις

  • Φωτιά Εύβοια: Στο μέτωπο του Πλατανιά εστιάζουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις
    Οι πυροσβέστες συνεχίζουν τη μάχη με τις φλόγες στην κεντρική Εύβοια (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Κώστας Τσιρώνης)

Στο μέτωπο κοντά στο χωριό Πλατανιά, που κινείται προς τον δρυμό, εστιάζουν τις προσπάθειές τους οι πυροσβεστικές δυνάμεις στην κεντρική Εύβοια. Όπως σημειώνει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η φωτιά που ήταν καθηλωμένη μέσα σε μια χαράδρα αναζωπυρώθηκε λόγω των τοπικών ισχυρών ανέμων και πήρε μεγάλες διαστάσεις. Στο σημείο επιχειρούσαν από το πρωί εναέρια μέσα, αλλά με μεγάλη δυσκολία, καθώς η εστία βρισκόταν στο βάθος μιας χαράδρας.

Υπενθυμίζεται πως το χωριό Πλατανιά είναι ένα από τα τέσσερα που εκκενώθηκαν χθες.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από την Πυροσβεστική, η δασική πυρκαγιά στην κεντρική Εύβοια βρίσκεται σε εξέλιξη και επιχειρούν 235 πυροσβέστες, 75 πυροσβεστικά οχήματα, 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων από την 1η, 2η, 6η, 7η ΕΜΑΚ, το αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος, τις Περιφέρειες Πελοποννήσου και Δυτικής Μακεδονίας, το ΜΕΤΠΕ, καθώς και το κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο «ΟΛΥΜΠΟΣ».

Στην αεροπυρόσβεση συμμετείχαν περιοδικά 7 Α/Φ και 7 Ε/Π. Επίσης, από νωρίς το απόγευμα σήμερα, συνδράμουν στην αεροπυρόσβεση 2 Α/Φ από Ιταλία, μετά από αίτημα στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας (RescEU). Συνδρομή στο έργο της πυρόσβεσης παρέχουν ακόμη δύο ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και δύο Ε/Π Ελληνικού Στρατού, οκτώ μηχανήματα έργου και 10 υδροφόρες της Περιφέρειας και των ΟΤΑ, η Δασική Υπηρεσία καθώς και 38 εθελοντές πυροσβέστες και έξι εθελοντικά πυροσβεστικά οχήματα.


(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού / Δημήτρης Παπαμήτσος)

Ο συντονισμός της φωτιάς γίνεται με δύο συντονιστικά Ε/Π του Πυροσβεστικού Σώματος και της Ελληνικής Αστυνομίας. Την πυρκαγιά συντονίζουν ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος καθώς και ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας. Τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών καθώς και κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (ΔΑΕΕ) διερευνούν τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών. Από τις επτά χθες το απόγευμα έως σήμερα την ίδια ώρα εκδηλώθηκαν 31 δασικές πυρκαγιές.