14 Αύγουστος 2019, 15:56 - Τελευταία Ενημέρωση: 14 Αύγουστος 2019, 14:49

Το ρωσικό ανθρωποειδές ρομπότ Fedor ετοιμάζεται για το Διάστημα

  • Το ρωσικό ανθρωποειδές ρομπότ Fedor ετοιμάζεται για το Διάστημα
    (Φωτ.: Daily Mail)

Ένα ρωσικό ανθρωποειδές ρομπότ με την ονομασία Fedor (Final Experimental Demonstration Research) κάνει τα τελικά τεστ και ετοιμάζεται για την εκτόξευση του στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, από το κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ στις 22 Αυγούστου, με ένα πύραυλο Σογιούζ που θα μεταφέρει το μη επανδρωμένο σκάφος Σογιούζ MS-114 μαζί με το ρομπότ.

Έχει ύψος περίπου 1,83 μ., ζυγίζει 105 κιλά, ενώ μπορεί να σηκώσει φορτίο περίπου 20 κιλών.

Το ρομπότ έχει μια τεράστια γκάμα δυνατοτήτων, όπως να περπατά, να έρπει, να σηκώνεται όταν πέφτει, να οδηγεί, να χρησιμοποιεί εργαλεία, ακόμη και να κάνει… βαράκια.

Οι Ρώσοι ελπίζουν ότι στο μέλλον ο Fedor –που έχει ονομαστεί και «ρομποναύτης του Πούτιν»– θα βοηθήσει να κατασκευαστεί και να λειτουργήσει ομαλά μια βάση στη Σελήνη. Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Ντμίτρι Ρογκοζίν, σύμφωνα με τη βρετανική Daily Mail, είχε δηλώσει παλαιότερα ότι ο πόλεμος στη Συρία έδειξε στη Ρωσία τη σημασία των ρομπότ σε δύσκολα περιβάλλοντα, ενώ ο Βλαντίμιρ Πούτιν έχει ζητήσει από τη διαστημική υπηρεσία της χώρας του να επιστρέψει στη Σελήνη μέσα στα επόμενα χρόνια.

Το Fedor, σύμφωνα με το πρακτορείο TASS, κατασκευάστηκε σε πρώτη φάση το 2016 από την εταιρεία Android Technology Company και την επενδυτική εταιρεία Advanced Research Fund, μετά από ανάθεση της ρωσικής κυβέρνησης. Αρχικά λεγόταν Avatar και προοριζόταν για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, π.χ. σε περίπτωση φυσικής καταστροφής. Στη συνέχεια, το 2018, μετονομάστηκε Fedor και προσαρμόστηκε για διαστημικές αποστολές. Από φέτος τον Ιούλιο διαθέτει και δικό του λογαριασμό στο Twitter.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΠΔρ.