15 Αύγουστος 2019, 08:00 - Τελευταία Ενημέρωση: 15 Αύγουστος 2019, 08:12

Πανηγυρίζει σήμερα η Παναγία Σουμελά – Χιλιάδες πιστοί συρρέουν στη μονή

  • Ιερό πανηγύρι Παναγίας Σουμελά στο ναό Αγίου Παντελεήμονα Δραπετσώνας
    (Φωτ.: Βασίλης Καρυοφυλλίδης)

Δεκαπενταύγουστος. Η Κοίμηση της Θεοτόκου είναι μία από τις μεγαλύτερες γιορτές της Ορθοδοξίας, και κάθε χρόνο γιορτάζεται με ξεχωριστά έθιμα και παραδόσεις που μετρούν πολλά χρόνια ιστορίας. Οι Πόντιοι σήμερα τιμούν και δοξάζουν τη δική τους Παναγία, την Παναγία Σουμελά. Με την παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου θα πραγματοποιηθούν φέτος οι εορταστικές εκδηλώσεις στην Παναγία Σουμελά στην Καστανιά Ημαθίας, στο Βέρμιο.

Κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων θα τελεστεί μνημόσυνο για τα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων.

Από χθες στο Ιερό Προσκύνημα βρίσκονται οι ιερές εικόνες του Αγίου Ιωάννου του Βαζελώνος και του Αγίου Γεωργίου του Περιστερεώτα, για να συνεορτάσουν με τη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας Σουμελά.

Σήμερα, ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου, τελέστηκαν ο Όρθρος και το Πανηγυρικό Αρχιερατικό Συλλείτουργο, προεξάρχοντος του μητροπολίτη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας Παντελεήμονος, παρουσία και άλλων μητροπολιτών. Για τις 10:00 είναι προγραμματισμένη η άφιξη του Προέδρου της Δημοκρατίας, ενώ στις 10:30 θα τελεστεί μνημόσυνο στη μνήμη των 353.000 θυμάτων της Γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού. Στις 11:00 θα γίνει λιτάνευση των ιερών εικόνων και θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων από επίσημους στο μνημείο του Αλέξανδρου Υψηλάντη, το οποίο βρίσκεται στον περίβολο του μοναστηριού. Στις 12:30 τη σκυτάλη θα πάρουν οι καλλιτεχνικές εκδηλώσεις και στις 13:30 θα παρατεθεί επίσημο γεύμα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Εκδηλωσεις