14 Αύγουστος 2019, 13:00 - Τελευταία Ενημέρωση: 14 Αύγουστος 2019, 14:07

Φωτιά Εύβοια: Βίντεο αποκαλύπτουν το μέγεθος της καταστροφής

  • Φωτιά Εύβοια: Βίντεο αποκαλύπτουν το μέγεθος της καταστροφής
    Φωτογραφία που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα από τη συνδρομή του Στρατού Ξηράς στην πυρκαγιά της περιοχής Μακρυμάλλη Ευβοίας (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Γρ. Τύπου ΓΕΣ/STR)

Πλάνα που αποκαλύπτουν το μέγεθος της οικολογικής καταστροφής στην Εύβοια καταγράφουν με όποιο τρόπο μπορούν οι κάτοικοι αλλά και όσοι συμβάλλουν στην επιχείρηση κατάσβεσης της φωτιάς που συνεχίζει να καίει εδώ και σχεδόν δύο 24ωρα, αφήνοντας πίσω της κρανίου τόπο. Στην περιοχή βρίσκεται ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης όπου ενημέρωθηκε για την κατάσταση από τα στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, στο κινητό Συντονιστικό Κέντρο της Πυροσβεστικής «Όλυμπος».

Η φωτιά σύμφωνα με τον περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Κώστα Μπακογιάννη έχει κάψει 25.000 στρέμματα.

Η καταστροφή είναι τεράστια στην Εύβοια, καθώς το δάσος που κάηκε είναι ένα από τα 19 δάση Natura της Ελλάδας με καστανιές, πλατάνια και έλατα ενώ εκεί ζούσαν πολλά σπάνια είδη άγριων ζώων.


(Βίντεο: Adventure Evia)

Την ανάγκη η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη να εκφράζεται έμπρακτα στις περιπτώσεις των φυσικών καταστροφών, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος το πρωί υποδέχθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου τον Ευρωπαίο Επίτροπο, αρμόδιο για την Πολιτική Προστασία και την Ανθρωπιστική Βοήθεια, Χρήστο Στυλιανίδη. Ο πρωθυπουργός εξέφρασε τη χαρά του που υποδέχθηκε τον Χρήστος Στυλιανίδη και πρόσθεσε: «θέλω να τον ευχαριστήσω για την άμεση ανταπόκριση της ΕΕ να συνδράμει στην προσπάθεια κατάσβεσης της πυρκαγιάς στην Εύβοια, αλλά και για την προσπάθειά του για την συγκρότηση του μηχανισμού RescEU».


(Βίντεο: Adventure Evia)

Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ και θα μας συνοδεύει, σημείωσε ο πρωθυπουργός και τόνισε ότι η αλληλεγγύη πρέπει να εκφραστεί έμπρακτα στις χώρες της Μεσογείου. Κλείνοντας ανέφερε ότι σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα στηρίξει την ενίσχυση του μηχανισμού στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ώστε να μπορεί να συνδράμει σε κάθε χώρα με μέσα αεροπυρόσβεσης.