14 Αύγουστος 2019, 10:05 - Τελευταία Ενημέρωση: 14 Αύγουστος 2019, 10:16

Υπεράνθρωπες προσπάθειες από την Πυροσβεστική στην Εύβοια – Σώθηκαν τέσσερα χωριά (φωτο)

  • Υπεράνθρωπες προσπάθειες από την Πυροσβεστική στην Εύβοια – Σώθηκαν τέσσερα χωριά (φωτο)
    Πυροσβέστες έδιναν μάχη όλη τη νύχτα για να οριοθετήσουν τη φωτιά που πλησίαζε το χωριό Μακρυμάλλη στην Εύβοια (φωτ.: EPA/ Kostas Tsironis)

Η τιτάνια μάχη που έδωσαν όλη τη νύχτα οι ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής στην Εύβοια απέδωσαν καρπούς αν και ακόμα η φωτιά καίει το παρθένο πευκοδάσος. Τα χωριά που βρέθηκαν στο έλεος της φωτιά σώθηκαν αφού οι πυροσβέστες κατάφεραν με μηχανήματα και μπουλντόζες να δημιουργήσουν αντιπυρικές ζώνες και να εμποδίσουν τη φωτιά να προχωρήσει.

Η φωτιά έμεινε μακριά από τα Ψαχνά, ενώ τα χωριά Μακρυμάλλη και Κοντοδεσπότι γλίτωσαν με την αυτοθυσία των πυροσβεστών και αφού προηγουμένως οι φλόγες έφτασαν μια ανάσα από τα σπίτια.

Οι πληροφορίες από την Πυροσβεστική αναφέρουν ότι δεν υπάρχουν κατεστραμμένα σπίτια, εκτός από ρύπανση εξωτερικά σε ορισμένα, έχουν καεί όμως αυτοκίνητα. Αυτή την ώρα, σύμφωνα με την πυροσβεστική, η φωτιά παρουσιάζει λίγο καλύτερη εικόνα από χθες και οι προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων επικεντρώνονται σε δύο σημεία και συγκεκριμένα από Πλατανιά προς Νταμάρια και από το χωριό Μακρυμάλλη προς Πλατανιά.

Ενεργό μέτωπο προς το χωριό Σταυρός
Από το ξημέρωμα το μόνο ενεργό μέτωπο που υπάρχει είναι στην περιοχή προς το χωριό Σταυρός κοντά στις εγκαταστάσεις της ΛΑΡΚΟ όπου εκεί η φωτιά καίει ένα συμπαγές δάσος με κατεύθυνση προς το χωριό Σταυρός από το οποίο απέχει περίπου στα 2 χιλ. Το συγκεκριμένο χωριό έχει εκκενωθεί από τη χθεσινή μέρα προληπτικά ωστόσο όμως υπάρχουν χαράδρες ενδιάμεσα όπου τα εναέρια μέσα δεν μπορούν να πλησιάσουν με συνέπεια το μέτωπο της φωτιά να συνεχίζει την καταστροφική του πορεία. Παράλληλα οι πυκνοί καπνοί δυσχεραίνουν τις ρίψεις των πιλότων των πυροσβεστικών αεροπλάνων και των ελικοπτέρων που με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν τις ρίψεις νερού. Στο σημείο αυτό έχουν επικεντρωθεί οι προσπάθειες κυρίως των αεροσκαφών καθώς είναι δύσβατη και απροσπέλαστη η περιοχή και δεν μπορούν να την πλησιάσουν επίγειες δυνάμεις. Εκείνο που βοηθά σ' αυτή τη φάση είναι ότι έχουμε απνοια στην περιοχή με αποτέλεσμα η δράση των πυροσβεστικών μέσων να είναι εμφανής τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τα ενεργά μέτωπα περιφερειακά της φωτιάς.

Συνδρομή ξένων χωρών
Από το πρωί επιχειρούν και πάλι τα εναέρια μέσα και συγκεκριμένα 9 ελικόπτερα, εκ των οποίων τα 2 του στρατού και 7 αεροσκάφη, ενώ συντονισμός από αέρος γίνεται με 2 ελικόπτερα, ένα της ΕΛΑΣ και ένα του πυροσβεστικού σώματος. Έφτασαν επίσης και 2 ιταλικά αεροσκάφη που θα συμμετάσχουν στην επιχείρηση και αναμένονται 2 ακόμη από την Ισπανία που ανταποκρίθηκε και αυτή στο ελληνικό αίτημα για συνδρομή από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό πολιτικής προστασίας. Η Κροατία που επίσης είχε ανταποκριθεί τελικά, δεν έστειλε αεροσκάφη καθώς και αυτή έχει πολύ υψηλό κίνδυνο για εκδήλωση πυρκαγιάς.


(Φωτ.: twitter.com / CopernicusEMS)

Η φωτιά από ψηλά
Με εντολή του γγ Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά ενεργοποιήθηκε από τη Διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας η Υπηρεσία Copernicus της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με σκοπό τη χαρτογράφηση της έκτασης που καταστράφηκε και τις ζημιές που έχουν προκληθεί από τη μεγάλη πυρκαγιά στην Εύβοια. Σήμερα δόθηκε στη δημοσιότητα και η πρώτη φωτογραφία που ελήφθη πριν από την επέκταση της φωτιάς, η περίμετρος της οποίας ξεπέρασε τα 11,5 χιλιόμετρα αργά το απόγευμα της Τρίτης.

Σε επιφυλακή τα νοσοκομεία
Σε ετοιμότητα παραμένουν το Γενικό Νοσοκομείο Χαλκλιδας και το Κέντρο Υγείας Ψαχνών, ενώ στην περιοχή παραμένουν τρία ασθενοφόρα. Τα παραπάνω αναφέρει σε tweet του ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας. Τονίζει επίσης ότι δεν είχαμε κανένα αναπνευστικό περιστατικό ή τραυματισμό που να οφείλεται στην πυρκαγιά στα νοσοκομεία που εφημέρευαν χθες.