13 Αύγουστος 2019, 23:15 - Τελευταία Ενημέρωση: 13 Αύγουστος 2019, 23:12

Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες στην Εύβοια – Με μπουλντόζες σταμάτησαν τη φωτιά προς τα Ψαχνά

  • Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες στην Εύβοια – Με μπουλντόζες σταμάτησαν τη φωτιά προς τα Ψαχνά
    Το πύρινο μέτωπο έξω από το χωριό Κοντοδεσπότη (φωτ.: ΑΠΕ ΜΠΕ / Βασίλης Ασβεστόπουλος

Μάχη με τις φλόγες συνεχίζουν να δίνουν οι δυνάμεις πυρόσβεσης στην κεντρική Εύβοια, καθώς το μέτωπο της φωτιάς βρίσκεται κοντά στα χωριά Πλατανιά, Κοντοδεσπότι και Μακρυμάλλη. Για «νύχτα μάχης» κάνει λόγο ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννης, ενώ μετά τα μεσάνυχτα αναμένεται να συνεδριάσει εκ νέου το Συντονιστικό στα Ψαχνά προκειμένου να επανεκτιμηθεί η κατάσταση.

Η δημιουργία αντιπυρικής ζώνης πριν από τα Ψαχνά απέδωσε, σταματώντας το καταστροφικό έργο της πυρκαγιάς λίγο πριν οι φλόγες φτάσουν στα πρώτα σπίτια.

Είναι χαρακτηριστικό πως το μέτωπο της φωτιάς φεύγοντας από το Μακρυμάλλη με μεγάλη ταχύτητα κινούταν προς την πόλη των Ψαχνών. Αρχικώς, δόθηκαν εντολές να ληφθούν μέτρα για να απομακρυνθούν οι κάτοικοι από τα πρώτα σπίτια των Ψαχνών, αλλά τα βαριά χωματουργικά μηχανήματα της ΛΑΡΚΟ δημιούργησαν μια αντιπυρική ζώνη και σταμάτησαν τη φωτιά. Το έργο κατάσβεσης δυσκόλεψε το γεγονός ότι τα εναέρια δεν μπορούσαν λόγω των πυκνών καπνών να πλησιάσουν τις εστίες της φωτιάς, ενώ θετικό είναι ότι έχουν κοπάσει οι δυνατοί άνεμοι.

Στο μέτωπο της φωτιάς βρίσκεται και ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννης, ο οποίος διέκοψε τις διακοπές του για να μετάσχει στη σύσκεψη υπό τον υπουργό των Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο και στη συνέχεια να μεταβεί στο μέτωπο της φωτιάς στα Ψαχνά.

Η περίμετρος της φωτιάς υπερβαίνει τα 11,5 χιλιόμετρα, όπως δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Εσωτερικών.

Τα τρία χωριά, όπως και η κοινότητα Σταυρός, έχουν εκκενωθεί. Περίπου 400 κάτοικοι μεταφέρθηκαν με λεωφορεία στα Ψαχνά. «Πάμε για νύχτα μάχης ολόκληρου του μηχανισμού με τα μέτωπα στην Εύβοια» σημειώνει ο Κ. Μπακογιάννης στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook και συμπληρώνει πως «μεγάλος ο βαθμός δυσκολίας, αλλά δίνουν το μέγιστο των δυνάμεών τους, πυροσβέστες, εθελοντές, αστυνομικοί και όλοι οι άνθρωποι του ΕΚΑΒ, των δήμων και της Περιφέρειας».

«Ευτυχώς προλάβαμε και με χωματουργικά μηχανήματα ανοίξαμε αντιπυρικές ζώνες περιφερειακά των σπιτιών στα Ψαχνά» δηλώνει ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας Θανάσης Καρακάντζας. Σύμφωνα με τον Θ. Καρακάντζα, από τη στιγμή που το μέτωπο προς τα Ψαχνά ελέγχεται, οι προσπάθειες εστιάζονται στις αναζωπυρώσεις περιφερειακά των χωριών Μακρυμάλλη και Κοντοδεσπότι, ενώ επίγειες δυνάμεις έχουν συγκεντρωθεί και στο χωριό Πλατανιά. «Ελπίζουμε τη νύχτα να μην έχουμε ισχυρούς ανέμους για να μπορέσουμε να ελέγξουμε κάποια μέτωπα» σημειώνει χαρακτηριστικά ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας.

Παρά το μέγεθος της φωτιάς, που πλησίασε σπίτια σε απόσταση λίγων μέτρων, οι υλικές ζημιές είναι περιορισμένες. Εξωτερικές φθορές έχουν υποστεί λιγοστά κτήρια στο χωριό Μακρυμάλλη, ανέφερε στον ΣΚΑΪ ο δήμαρχος Διρφύων-Μεσσαπίων Γιώργος Ψαθάς, ενώ τρία αυτοκίνητα κάηκαν στην κοντινή μονή. Ο Δήμος Διρφύων-Μεσσαπίων έχει κηρυχτεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

  • Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ / skai.gr.