13 Αύγουστος 2019, 20:20 - Τελευταία Ενημέρωση: 13 Αύγουστος 2019, 20:29

Πυροσβεστική: 56 δασικές πυρκαγιές σε ένα 24ωρο

  • Εμπρησμός σε όχημα του Δήμου Καλαμαριάς 2
    (Φωτ. αρχείου: Πυροσβεστικό Σώμα Ελλάδας)

Από τις 7 το απόγευμα της Δευτέρας (12/8) έως την ίδια ώρα σήμερα (13/8), εκδηλώθηκαν 56 δασικές πυρκαγιές, σύμφωνα με την ενημέρωση της Πυροσβεστικής. Συνολικά επιχείρησαν: 796 πυροσβέστες, 347 οχήματα, 274 πυροσβέστες ως πεζοπόρα τμήματα, 22 πυροσβέστες με 10 οχήματα του Μηχανοκίνητου Ειδικού Τμήματος Πυροσβεστικών Επιχειρήσεων (ΜΕΤΠΕ), 30 εθελοντές και εθελοντικά πυροσβεστικά οχήματα, ενώ περιοδικά επιχείρησαν όλα τα εναέρια μέσα δασοπυρόσβεσης.

Συνδρομή παρείχαν δύο δύο Ε/Π, δύο ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, μηχανήματα έργου του Ελληνικού Στρατού καθώς και 56 υδροφόρες και 17 μηχανήματα έργου των Περιφερειών και των ΟΤΑ, 30 εθελοντές πυροσβέστες και εθελοντικά πυροσβεστικά οχήματα. Οι περισσότερες πυρκαγιές αντιμετωπίστηκαν άμεσα και δυναμικά στο αρχικό τους στάδιο.

Η σημαντικότερη δασική πυρκαγιά σήμερα, που στην παρούσα φάση βρίσκεται σε εξέλιξη, είναι στην περιοχή Αγριλίτσας Εύβοιας που εκδηλώθηκε γύρω στις 3:16 τα ξημερώματα. Επιχειρούν 227 πυροσβέστες, 75 πυροσβεστικά οχήματα, επτά ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, το ΜΕΤΠΕ, το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο «ΟΛΥΜΠΟΣ» και περιοδικά 6 Α/Φ, 6 Ε/Π και 1 Ε/Π ως συντονιστικό. Συνδρομή στο έργο της πυρόσβεσης παρέχουν: δύο ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και ένα Ε/Π Ελληνικού Στρατού, οκτώ μηχανήματα έργου και 10 υδροφόρες της Περιφέρειας και των ΟΤΑ.

Στην πυρκαγιά μετέβησαν προκειμένου να συντονίσουν το έργο της πυρόσβεσης ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος καθώς και ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας. Τις πρώτες απογευματινές ώρες στάλθηκε αίτημα συνδρομής στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας (RescEU) που ανταποκρίθηκε άμεσα και η χώρα μας θα ενισχυθεί με πυροσβεστικά αεροσκάφη.

Τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία των ΠΥ καθώς και Κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού διερευνούν τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών.