13 Αύγουστος 2019, 15:45 - Τελευταία Ενημέρωση: 13 Αύγουστος 2019, 15:26

Τριπλασιάστηκαν σε έναν χρόνο τα κρούσματα ιλαράς παγκοσμίως

  • Τριπλασιάστηκαν σε έναν χρόνο τα κρούσματα ιλαράς παγκοσμίως
    (Φωτ.: Flickr / CDC Global)

Εξαιρετικά ανησυχητικοί χαρακτηρίζονται οι αριθμοί που δόθηκαν στη δημοσιότητα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) σχετικά με τα κρούσματα ιλαράς παγκοσμίως, καθώς μέσα σε έναν χρόνο υπήρξε τριπλασιασμός τους. Το πρώτο επτάμηνο του 2018 είχαν καταγραφεί 129.239 περιπτώσεις, ενώ το πρώτο εξάμηνο του 2019 ο αντίστοιχος αριθμός ήταν 364.808.

«Πρόκειται για τους πιο αυξημένους αριθμούς που έχουν καταγραφεί ποτέ από το 2006», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ Κρίστιαν Λιντμάιερ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Γενεύη.

Τα περισσότερα κρούσματα εντοπίζονται στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, στη Μαδαγασκάρη (όπου έγινε εκστρατεία έκτακτου εμβολιασμού), και στην Ουκρανία. Η ιλαρά είναι παρούσα και σε Αγκόλα, Καμερούν, Τσαντ, Καζακστάν, Νιγηρία, Φιλιππίνες, Νότιο Σουδάν, Σουδάν και Ταϊλάνδη. Στις δε ΗΠΑ καταγράφηκε ο μεγαλύτερος αριθμός κρουσμάτων εδώ και 25 χρόνια, ενώ στην Ευρώπη μέχρι στιγμής τα κρούσματα φτάνουν τα 90.000, έχοντας ήδη ξεπεράσει τον συνολικό αριθμό του 2018.

Εκτός από την Αφρική όπου υπάρχει σχεδόν δεκαπλασιασμός, στον δυτικό Ειρηνικό η αύξηση είναι της τάξης του 230%, ενώ στην ανατολική Μεσόγειο της τάξης του 50%. Η ιλαρά είναι μία από τις πιο μεταδοτικές ασθένειες στον κόσμο και οι θάνατοι οφείλονται συνήθως σε επιπλοκές. Δεν υπάρχει θεραπεία, όμως μπορεί να προληφθεί με δύο δόσεις ενός εμβολίου «ασφαλούς και πολύ αποτελεσματικού», σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

Οι σημαντικότερες επιδημίες σημειώνονται σε χώρες όπου η εμβολιαστική κάλυψη είναι μικρή. Στις δυτικές χώρες, όμως, αρχίζει να κερδίζει έδαφος το αντιεμβολιαστικό κίνημα που βασίζεται σε μια δημοσίευση του 1998 η οποία συνέδεε το εμβόλιο με τον αυτισμό. Ο ΠΟΥ έχει επανειλημμένα απορρίψει αυτόν τον ισχυρισμό, και μάλιστα έχει αποδείξει πως ο συντάκτης της δημοσίευσης, ο Βρετανός Άντριου Γουέικφιλντ, είχε παραποιήσει τα αποτελέσματα της έρευνάς του.