13 Αύγουστος 2019, 14:33 - Τελευταία Ενημέρωση: 13 Αύγουστος 2019, 15:38

Η Ελλάδα κερδίζει τη μάχη της φέτας με την Αυστραλία

  • Η Ελλάδα κερδίζει τη μάχη της φέτας με την Αυστραλία
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ορέστης Παναγιώτου)

Ανυποχώρητη στο θέμα της φέτας, μεταξύ άλλων προϊόντων με ονομασία προέλευσης, είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης που κάνει με την Αυστραλία για τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου. Χθες ο Αυστραλός υπουργός Εμπορίου Σάιμον Μπέρμινγχαμ έδωσε στη δημοσιότητα λίστα με προϊόντα για τα οποία οι Βρυξέλλες απαιτούν προστασία – εάν, όντως, υπάρξει συμφωνία τότε οι τυροκόμοι δεν θα μπορούν να χρησιμοποιούν, εκτός από το όνομα της φέτας, το όνομα του χαλουμιού, του γκρουγιέρ και του γκορκοντζόλα.

Αν και ο Σάιμον Μπέρμινγχαμ προεξόφλησε τη διαπραγματευτική ήττα της Αυστραλίας, εντούτοις δήλωσε αποφασισμένος να κάνει σκληρό παζάρι ώστε να πάρει τους καλύτερους δυνατούς όρους για τις επιχειρήσεις και τους παραγωγούς. «Δεν μας αρέσει η ιδέα των γεωγραφικών ενδείξεων, αλλά αυτό είναι ένας μη διαπραγματεύσιμος όρος από πλευράς ΕΕ», τόνισε και σημείωσε ότι η αγορά που ανοίγει έχει 500 εκατ. καταναλωτές.

Εάν η Αυστραλία δεν συμμορφωθεί, τότε κινδυνεύει να χάσει εξαγωγές ύψους 100 δισ. δολαρίων ετησίως προς την Ευρώπη.

Στην αυστραλιανή αγορά υπάρχουν τυριά «Feta» και «Haloumi» που παρουσιάζονται ως τοπικά προϊόντα μιας και στις ετικέτες δεν υπάρχουν σε εμφανή σημεία ενδείξεις όπως «greek style» ή «feta like».