13 Αύγουστος 2019, 21:16 - Τελευταία Ενημέρωση: 13 Αύγουστος 2019, 20:49

«Βόμβες» σπόρων για τα άγονα ελληνικά εδάφη!

  • «Βόμβες» σπόρων για τα άγονα ελληνικά εδάφη!
    (Φωτ.: pixabay.com)

Βομβιστές... σπόρων, σε χέρσα χωράφια, καλεί τον κόσμο να γίνει η ομάδα «Περβολάρηδες Θεσσαλονίκης», που έχει ήδη ξεκινήσει εθελοντικά τη συλλογή σπόρων και κουκουτσιών από ντόπια δέντρα, φυτά και λουλούδια. «Είναι μεν μια πρωτοβουλία της ομάδας μας αλλά ευελπιστούμε να κινητοποιήσουμε και άλλες οργανώσεις προκειμένου να μετατραπεί σε ένα συλλογικό-αλληλέγγυο εγχείρημα», εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Φίλιππος Πολατσίδης από τους «Περβολάρηδες».

Η συλλογή σπόρων και κουκουτσιών γίνεται ήδη σε τρία σημεία: στο «ΠεριβΟλοι μας» (Αλκμήνης 13-15), στα γραφεία του MFC (Ίωνος Δραγούμη & Βαμβακά) και στο «Σπιτόδεντρο» (Ασκληπιού 8, περιοχή Διαβαλκανικού).

«Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε "βόμβες σπόρων", οι οποίες θα εναποτεθούν σε άγονα εδάφη με την ελπίδα η ίδια η φύση να αποφασίσει αν και ποια είδη θα βλαστήσουν. Όταν συγκεντρωθεί μια ορισμένη ποσότητα σπόρων/κουκουτσιών, μέσα από συλλογικές τοπικές δράσεις θα δημιουργήσουμε τις "βόμβες σπόρων" με μίγμα πηλού/χώματος είτε σε μίγμα χαρτοπολτού.

»Η δράση συλλογής σπόρων και κουκουτσιών και δημιουργίας των σβόλων θα πραγματοποιηθεί σε αρκετά σημεία συλλογής τα οποία θα μπαίνουν σταδιακά σε αυτή τη δράση», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της ομάδας που καλεί τον κόσμο να κρατάει τα κουκούτσια από τα καρπούζια, τα ροδάκινα, τα πεπόνια ή άλλα καλοκαιρινά φρούτα, να τα ξεπλένει και να τα πηγαίνει στα σημεία συγκέντρωσης. Όπως διευκρινίζει πάντως ο Φ. Πολατσίδης, ήδη υπάρχει μια έκταση στο Φίλυρο όπου θα μπορούσε να γίνει ο πρώτος «βομβαρδισμός», και «στη συνέχεια η φύση θα επιλέξει τι θα βλαστήσει».

«Αυτή είναι άλλωστε και η λογική των "βομβών" σπόρων, να ευδοκιμούν τελικά αυτοί οι σπόροι που ταιριάζουν στο κάθε σημείο», καταλήγει ο Φ. Πολατσίδης.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Νατάσα Καραθάνου.