13 Αύγουστος 2019, 12:13 - Τελευταία Ενημέρωση: 13 Αύγουστος 2019, 12:10

Ποια «νέα όπλα» δοκίμαζε η Ρωσία στη βάση όπου έγινε η έκρηξη πυρηνικής φύσης;

Στην παραδοχή ότι η έκρηξη που έγινε σε θαλάσσια εξέδρα στρατιωτικής βάσης στη Σιβηρία και είχε απολογισμό τουλάχιστον πέντε νεκρούς οφείλεται σε δοκιμή νέων όπλων προχώρησε χθες η Μόσχα, πέντε ημέρες μετά το ατύχημα «πυρηνικής φύσης». Ο ρωσικός οργανισμός πυρηνικής ενέργειας Rosatom, αποτίοντας φόρο τιμής στους νεκρούς, σε ανακοίνωσή του τονίζει ότι σκοπεύει να συνεχίσει τη δουλειά που γίνεται πάνω σε νέους τύπους όπλων, «μέχρι τέλους».

Μέχρι στιγμής δεν έχει διευκρινιστεί εάν οι δύο «ειδικοί» που σκοτώθηκαν σύμφωνα με το ρωσικό Επιτελείο περιλαμβάνονται στους πέντε νεκρούς. Άλλοι τρεις άνθρωποι νοσηλεύονται με εγκαύματα.

Με βάση τις πληροφορίες από τον Rosatom, τα στελέχη του βρίσκονταν στη στρατιωτική βάση ώστε να δώσουν τεχνική υποστήριξη «στην «πηγή ισοτοπικής ενέργειας του πυραυλοκινητήρα που προκάλεσε την έκρηξη σε θαλάσσια πλατφόρμα». Αμέσως μετά το δυστύχημα, πάντως, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας περιορίστηκε ν’ ανακοινώσει ότι δοκιμαζόταν ένας πυραυλοκινητήρας υγρού καυσίμου, και παράλληλα εμφανίστηκε καθησυχαστικό τονίζοντας ότι δεν υπήρξε μόλυνση από ραδιενέργεια. Ωστόσο, στην πόλη Σεβεροντβίνσκ τα επίπεδα ραδιενέργειας έχουν αυξηθεί μέχρι και 16 φορές από την περασμένη Πέμπτη, όπως ανέφερε η κρατική μετεωρολογική υπηρεσία.

Αμερικανοί ειδικοί εκτιμούν ότι οι Ρώσοι είναι πιθανό να δοκίμαζαν τον «Μπουρεβέστνικ», τον πύραυλο τύπου Κρουζ στον οποίο έχει αναφερθεί ο Βλαντίμιρ Πούτιν χαρακτηρίζοντάς τον ως «ανίκητο». «Οι ΗΠΑ έμαθαν πολλά από την έκρηξη ελαττωματικού πυραύλου στη Ρωσία» έγραψε στο Twitter ο Ντόναλντ Τραμπ, τονίζοντας ότι οι ΗΠΑ διαθέτουν παρόμοιο όπλο, κάτι που όμως αμφισβητήθηκε αμέσως από τον Αμερικανό ειδικό σε θέματα πυρηνικών όπλων Τζο Σιρινκιόνι.

Σύμφωνα, πάντως, με τον Ρώσο πρόεδρο, ο νέος πύραυλος της χώρας με κινητήρα που χρησιμοποιεί πυρηνικό καύσιμο θα έχει απεριόριστο βεληνεκές και θα μπορεί να ελίσσεται εν πτήσει ώστε να παρακάμπτει όλες τις αντιπυραυλικές ασπίδες.