13 Αύγουστος 2019, 12:37 - Τελευταία Ενημέρωση: 13 Αύγουστος 2019, 13:04

Δεκαπενταύγουστος 2019 στην Παναγιά τη Χαρακιανή, στο Ρέθυμνο

  • Δεκαπενταύγουστος 2019 στην Παναγιά τη Χαρακιανή, στο Ρέθυμνο
    (Φωτ.: rethemnosnews.gr)

Ένα από τα σημαντικότερα προσκυνήματα της Κρήτης, η Παναγιά η Χαρακιανή στο Μπαλί Ρεθύμνου, το σημαντικό ιερό προσκύνημα που ανήκει στην Ιερά Μονή Ατάλης, υποδέχεται αυτές τις ημέρες τους χιλιάδες πιστούς από την Κρήτη και την υπόλοιπη Ελλάδα.

Τριήμερος ο εορτασμός της Παναγίας της Χαρακιανής ο οποίος ξεκινά τελετουργικά στις 13 Αυγούστου και ολοκληρώνεται την μεγάλη γιορτή της ορθοδοξίας στις 15 Αυγούστου, μέρα της Παναγίας.

Εκεί συναντάμε το έθιμο των δεκαπενταριστών, των πιστών που στήνουν πρόχειρα καταλύματα στα οποία και διαμένουν καθ' όλη την περίοδο της νηστείας του μικρού Πάσχα, όπως ονομάζουν στην Κρήτη την περίοδο νηστείας των 15 ημερών από 1 έως και 15 Αυγούστου.

Τα τελευταία χρόνια μπορεί το έθιμο των δεκαπενταριστών να φθίνει, παρά ταύτα συνεχίζεται με το εντυπωσιακό στοιχείο ότι πολλοί δεκαπανταριστές είναι νέοι ηλικιακά. Ιερές ακολουθίες, λιτανευτικές πομπές, εσπερινοί με τα εγκώμια στην Παναγία και ολονύκτιες αγρυπνίες πλουτίζουν τον λατρευτικό ζήλο των ευλαβών, καταδεικνύοντας για ακόμα μια φορά πως σε δύσκολους καιρούς χιλιάδες Έλληνες προστρέχουν στην κατάνυξη και την ελπίδα της ορθόδοξης πίστης.

Σε απόσταση 38 χλμ από το Ρέθυμνο, η Παναγιά του Χάρακα είναι το προσκύνημα του Μυλοποτάμου, ένας χώρος ιστορικός (πέρα από θρησκευτικός) λόγω του ότι μαζί με δύο ακόμα μοναστηριακούς τόπους ανήκει στη Μεγάλη Οικογένεια των Καλλέργων, το οικόσημο της οποίας σώζεται στη δυτική όψη του ναού της Χαρακιανής αλλά και στους ναούς Αγίας Μαρίνας Χαλέπας και Αγίων Πατέρων Σισσών.

Η Παναγιά η Χαρακιανή θεωρείται θαυματουργή, γεγονός που δεν έχει μείνει απαρατήρητο και από πολλούς νέους και νέες οι οποίοι έρχονται με τα πόδια από το Ρέθυμνο, το Ηράκλειο και τα γύρω χωριά επιθυμώντας να αποδείξουν ότι η πίστη δεν επηρεάζεται από στοιχεία του σύγχρονου τρόπου ζωής. Οι αναφορές σε θαύματα πολλές, σε αρκετούς τομείς της ζωής.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Μ. Λαμπαθάκης.