12 Αύγουστος 2019, 23:49 - Τελευταία Ενημέρωση: 12 Αύγουστος 2019, 23:45

Οι Βρετανοί στοκάρουν τρόφιμα και φάρμακα υπό το φόβο του άτακτου Brexit

  • Την τρίμηνη αναβολή του Brexit εξετάζουν οι 27 πρεσβευτές της ΕΕ
    (Φωτ.: EPA / Andy Rain)

Αγαθά, κυρίως τρόφιμα, φάρμακα και ποτά, αξίας 4 δισ. λιρών έχουν αποθηκεύσει οι Βρετανοί που φοβούνται ότι ένα Brexit χωρίς συμφωνία θα οδηγήσει σε προβλήματα και καθυστερήσεις στους εφοδιασμούς λόγω των μεγάλων χρόνων αναμονής στους τελωνειακούς ελέγχους. Στην έρευνα του φορέα παροχής χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών Premium Credit ο ένας στους πέντε ερωτηθέντες είπε ότι έχει ξεκινήσει να… στοκάρει αγαθά, ενώ ο ένας στους πέντε ανέφερε ότι έχει ήδη ξοδέψει κατά κεφαλήν επιπλέον 380 λίρες.

Η ίδια έρευνα έδειξε ότι 800.000 πολίτες της Βρετανίας έχουν ξοδέψει πάνω από 1.000 λίρες για τη δημιουργία αποθεμάτων πριν από την προθεσμία της 31ης Οκτωβρίου, την οποία ο πρωθυπουργός σκοπεύει να τηρήσει, με ή χωρίς συμφωνία.

Το 74% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι έχει αποθηκεύσει τρόφιμα, το 50% φάρμακα το 46% ποτά και αναψυκτικά. Να σημειωθεί ότι έρευνα που έγινε πριν από την αρχική καταληκτική ημερομηνία αποχώρησης από την Ένωση έδειξε ότι το 17% του πληθυσμού είχε ξοδέψει παραπάνω χρήματα για αποθέματα αγαθών, συνολικής αξίας 4,6 δισ. λιρών.

Δεν είναι, όμως, μόνο οι πολίτες που ανησυχούν για τα άδεια ράφια, αλλά και οι εταιρείες. Για παράδειγμα, την περασμένη εβδομάδα η βρετανική αλυσίδα πίτσας Domino's ανακοίνωσε ότι έχει αυξήσει τα αποθέματά της.