12 Αύγουστος 2019, 22:01 - Τελευταία Ενημέρωση: 12 Αύγουστος 2019, 21:33

Τουρκία και ΗΠΑ φτιάχνουν το κέντρο επιχειρήσεων για τη ζώνη ασφαλείας στη Συρία

  • Τουρκία και ΗΠΑ φτιάχνουν το κέντρο επιχειρήσεων για τη ζώνη ασφαλείας στη Συρία
    (Φωτ.: EPA / Sedat Suna)

Στην επαρχία Σανλιούρφα στη νότια Τουρκία βρίσκεται εξαμελής αμερικανική αντιπροσωπεία, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας. Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα για τη σύσταση του κέντρου κοινών επιχειρήσεων για τη σχεδιαζόμενη ζώνη ασφαλείας στη βόρεια Συρία.

Ουάσινγκτον και Άγκυρα συμφώνησαν την προηγούμενη εβδομάδα στη δημιουργία του συντονιστικού κέντρου, ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει γνωστές κρίσιμες λεπτομέρειες σχετικά με τη ζώνη ασφαλείας, όπως, για παράδειγμα, η έκτασή της και πώς θα γίνονται οι κοινές περιπολίες στη συριακή επικράτεια.

Σύμφωνα, πάντως, με την Τουρκία το κέντρο κοινών επιχειρήσεων, που στοχεύει στην πρόληψη μιας σύγκρουσης ανάμεσα στις τουρκικές και κουρδικές δυνάμεις, θα ξεκινήσει τη λειτουργία του τις επόμενες ημέρες. Ωστόσο, ο υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ μιλώντας στο TRT προειδοποίησε τις ΗΠΑ για το… plan B σε περίπτωση που δεν υλοποιηθεί η συμφωνία, τονίζοντας ότι η Άγκυρα δεν θα διστάσει να προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες στη βόρεια Συρία.