12 Αύγουστος 2019, 20:18 - Τελευταία Ενημέρωση: 12 Αύγουστος 2019, 20:07

Η κυβέρνηση Τραμπ «κόβει» τη βίζα από τους φτωχούς μετανάστες

  • Η κυβέρνηση Τραμπ «κόβει» τη βίζα από τους φτωχούς μετανάστες
    (Φωτ.: EPA / Etienne Laurent)

Την πιο δραστική απ’ όλες τις αντιμεταναστευτικές πολιτικές, όπως σχολιάζουν ειδικοί αναλυτές, προωθεί η κυβέρνηση Τραμπ, κατόπιν εισήγησης του συμβούλου του Λευκού Οίκου Στίβεν Μίλερ. Ο νέος κανονισμός που αναμένεται να τεθεί σε ισχύ από τις 15 Οκτωβρίου προβλέπει την απόρριψη των αιτήσεων για βίζα και για άδεια παραμονής εφόσον δεν πληρούνται εισοδηματικά κριτήρια ή επειδή οι αιτούντες λαμβάνουν κρατική βοήθεια, όπως είναι το επίδομα πρόνοιας, τα κουπόνια σίτισης, το πρόγραμμα στέγασης ή το σύστημα Medicaid που παρέχει υγειονομική κάλυψη στους φτωχότερους Αμερικανούς.

Με τον νέο κανονισμό εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι κινδυνεύουν με απέλαση επειδή είναι πολύ φτωχοί.

Σύμφωνα, βέβαια, με την ανακοίνωση του Ομοσπονδιακού Μητρώου, με αυτόν τον τρόπο διασφαλίζεται ότι όσοι μετανάστες διαμένουν νόμιμα στις ΗΠΑ δεν εξαρτώνται από τους δημόσιους πόρους προκειμένου να επιβιώσουν, αλλά βασίζονται στις δικές τους δυνατότητες ή σε πόρους των οικογενειών τους, χορηγών και ιδιωτικών οργανώσεων. «Μακροπρόθεσμα προστατεύονται οι φορολογούμενοι αφού διασφαλίζεται ότι όσοι μεταναστεύουν εδώ δεν γίνονται δημόσιο βάρος, αλλά μπορούν να σταθούν στα δικά τους πόδια», σχολίασε μιλώντας στο Fox News ο Κεν Κουτσινέλι, ανώτατος αξιωματούχος στην Υπηρεσία Πολιτογράφησης και Μετανάστευσης των ΗΠΑ.

Από την άλλη, συνήγοροι των μεταναστών τονίζουν ότι είναι μια εξόφθαλμη προσπάθεια περιορισμού της νόμιμης μετανάστευσης χωρίς να χρειαστεί η έγκριση του Κογκρέσου μιας και δεν χρειάζεται να αλλάξει κάποιος νόμος των ΗΠΑ – ο κανονισμός βασίζεται σε νόμο του 1882 για τη μετανάστευση, ο οποίος επιτρέπει στην κυβέρνηση των ΗΠΑ να αρνηθεί τη χορήγηση βίζας σε οποιονδήποτε θα μπορούσε να γίνει «δημόσιο βάρος».

Το 2016 δόθηκαν περίπου 800.000 πράσινες κάρτες· το Ινστιτούτο Μεταναστευτικής Πολιτικής υπολογίζει ότι με βάση τον νέο κανονισμό περισσότεροι από τους μισούς αιτούντες για οικογενειακούς λόγους μπορεί να δουν την αίτησή τους να απορρίπτεται. Αν και οι περισσότεροι μετανάστες δεν είναι επιλέξιμοι για τα μεγάλα προγράμματα βοήθειας μέχρι να πάρουν την πράσινη κάρτα, εντούτοις ο νέος κανονισμός διευρύνει τον ορισμό του «δημόσιου βάρους» ώστε να απορρίπτονται ακόμα περισσότεροι.

Επιπλέον, οι επικριτές τονίζουν ότι εφεξής οι αιτούντες θα πρέπει να αποδεικνύουν ότι διαθέτουν υψηλότερα εισοδήματα, και έτσι είναι πολύ πιθανό να μην παίρνουν την υγειονομική ή διατροφική βοήθεια που οι ίδιοι και τα παιδιά τους δικαιούνται ώστε να μην απορριφθεί στο μέλλον η αίτησή τους για βίζα.