12 Αύγουστος 2019, 19:00 - Τελευταία Ενημέρωση: 12 Αύγουστος 2019, 18:48

Νορβηγία: Χαμογελαστός ο 21χρονος που προσπάθησε να ανοίξει πυρ σε τζαμί

  • Νορβηγία: Χαμογελαστός ο 21χρονος που προσπάθησε να ανοίξει πυρ σε τζαμί
    Ο 21χρονος Φίλιπ Μανσχάους στο δικαστήριο (φωτ.: EPA / Cornelius Poppen Norway Out)

Μοιράζοντας… χαμόγελα στους δημοσιογράφους που τον περίμεναν, αλλά αρνούμενος να κάνει οποιαδήποτε δήλωση, ακόμα και να δώσει κατάθεση, εμφανίστηκε σήμερα στο δικαστήριο ο Φίλιπ Μανσχάους, ο 21χρονος που κατηγορείται ότι σχεδίαζε λουτρό αίματος μέσα στο Ισλαμικό Κέντρο αλ-Νουρ στο Όσλο.

Ο νεαρός Νορβηγός, που έχει εμφανή τραύματα στο πρόσωπο, κατηγορείται για παραβίαση της αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας, αλλά και ότι σκότωσε τη 17χρονη ετεροθαλή αδερφή του.

Το Σάββατο μπήκε μέσα στο τζαμί έχοντας πάνω του περισσότερα από ένα πυροβόλα όπλα, ωστόσο προτού προλάβει ν’ ανοίξει πυρ έγινε αντιληπτός από έναν 65χρονο. Ακολούθησε πάλη και ο 21χρονος ακινητοποιήθηκε και αφοπλίστηκε. «Κάνει χρήση του δικαιώματός του να μην ανακριθεί. Δεν αποδέχεται οποιαδήποτε ενοχή», δήλωσε στο Reuters η συνήγορός του Ούνι Φρις.

Σύμφωνα με την αστυνομία, ο Φίλιπ Μανσχάους, που κατοικεί κοντά στο τζαμί που βρίσκεται λίγο πιο έξω από τη νορβηγική πρωτεύουσα, πριν από την επίθεση σε αναρτήσεις που είχε κάνει είχε εκφράσει ακροδεξιές απόψεις και θέσεις κατά των μεταναστών. Το Reuters, ωστόσο, αναφέρει ότι δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει ότι όντως οι αναρτήσεις έγιναν από τον 21χρονο.

Η Εισαγγελία, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της αστυνομίας, ζητά από το δικαστήριο την προφυλάκιση του Φίλιπ Μανσχάους για τέσσερις εβδομάδες, και παράλληλα να του επιβληθεί η απαγόρευση των επισκέψεων και της επικοινωνίας, να μην έχει πρόσβαση στα μέσα ενημέρωσης και να μεταφερθεί στην απομόνωση.