12 Αύγουστος 2019, 16:53 - Τελευταία Ενημέρωση: 12 Αύγουστος 2019, 16:41

Στη Λέσβο βρέθηκαν οι μεγαλύτεροι απολιθωμένοι κορμοί κωνοφόρων δέντρων

  • Στη Λέσβο βρέθηκαν οι μεγαλύτεροι απολιθωμένοι κορμοί κωνοφόρων δέντρων
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Στρατής Μπαλάσκας)

Στη θέση Ακρόχειρας της κοινότητας Σιγρίου στη δυτική Λέσβο οι ανασκαφές που πραγματοποιεί το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους σε συνεργασία με τη «ΔΕΗ Ανανεώσιμες» έφεραν στο φως δύο γιγαντιαίους κορμούς απολιθωμένων κωνοφόρων δέντρων, τους μεγαλύτερους που έχουν βρεθεί μέχρι σήμερα στο νησί.

Ο ένας κορμός έχει μήκος 21 μ. και είναι πεσμένος πάνω στον δεύτερο κορμό που έχει μήκος 23 μ. – και οι δύο είναι διατηρημένοι σε άριστη κατάσταση.

«Πρόκειται κατά πάσα πιθανότητα για προγονικές μορφές σεκόιας. Η έρευνα που θα ακολουθήσει θα επιβεβαιώσει τα ακριβή στοιχεία της ταυτότητάς τους», είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής του Μουσείου και καθηγητής του Τμήματος Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου Νίκος Ζούρος. Το σεκοϊάδενδρο είναι το μεγαλύτερο σε όγκο δέντρο του πλανήτη· το μόνο εν ζωή μέλος του γένους είναι το είδος της Σεκόγιας της αειθαλούς, το οποίο είναι ενδημικό της περιοχής της Βόρειας Καλιφόρνιας και του Νότιου Όρεγκον.

Σύμφωνα με τον Νίκο Ζούρο, τα ευρήματα είναι συγκλονιστικά «καθώς αποκαλύπτουν τη βιαιότητα των ηφαιστειακών εκρήξεων που έγιναν πριν από 20 εκατομμύρια χρόνια στο χώρο που σήμερα βρίσκεται η Λέσβος. Τα γιγάντια δένδρα, όπως αυτά που αποκαλύφθηκαν, ξεριζώθηκαν και παρασύρθηκαν από μεγάλες λασποροές ηφαιστειακών υλικών, με αποτέλεσμα να τοποθετηθούν το ένα πάνω στο άλλο στη θέση που εντοπίστηκαν».


(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Στρατής Μπαλάσκας)

Στην περιοχή που βρέθηκαν τα απολιθωμένα δέντρα θα εγκατασταθούν τρεις νέες ανεμογεννήτριες που θα αντικαταστήσουν τις εννέα υπάρχουσες. Οι σωστικές ανασκαφές έγιναν στο πλαίσιο του έργου «Αιολικός Σταθμός Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας στη θέση Ακρόχειρας»· οι δύο κορμοί εντοπίστηκαν κοντά στο σημείο θεμελίωσης της μίας ανεμογεννήτριας, ενώ η έρευνα έδωσε και μεγάλο αριθμό απολιθωμάτων που έχουν ήδη μεταφερθεί στους χώρους του Μουσείου. Όλα τα σημαντικά απολιθώματα (εντοπίστηκαν και άλλοι τέσσερις μικρότεροι κορμοί) θα διατηρηθούν στις θέσεις τους, ώστε να είναι επισκέψιμοι στο μέλλον.

Η νέα απολιθωματοφόρα θέση, όπως τόνισε ο Νίκος Ζούρος, βρίσκεται δίπλα σε ήδη περιφραγμένη έκταση με πλήθος απολιθωμένων κορμών, με την οποία είναι δυνατό να ενοποιηθεί και να αποτελέσει επισκέψιμο πάρκο το οποίο θα λειτουργεί στην περιοχή σε συνεργασία με τη ΔΕΗ.