12 Αύγουστος 2019, 21:37 - Τελευταία Ενημέρωση: 12 Αύγουστος 2019, 20:59

Μνημείο στην Αυστραλία για τον Τρελόαρ, που έσωσε χιλιάδες Έλληνες πρόσφυγες

  • Μνημείο στην Αυστραλία για τον Τρελόαρ, που έσωσε χιλιάδες Έλληνες πρόσφυγες
    Το σημείο που θα τοποθετηθεί το μνημείο (φωτ.: Ποντιακή Εστία Μελβούρνης)

Στο Sturt Street Gardens στην κωμόπολη Μπαλαράτ της Βικτώριας πρόκειται να τοποθετηθεί το μνημείο που είναι αφιερωμένο στον ανθρωπιστή Τζορτζ Ντέβιν Τρελόαρ, τον Αυστραλό στρατιωτικό που έσωσε από την πείνα, τις κακουχίες και τις αρρώστιες χιλιάδες επιζώντες της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας, το διάστημα 1923-1926. Το μνημείο θα ανεγερθεί με την υποστήριξη Ποντιακής Εστίας Μελβούρνης, της Μέριμνας Ποντίων Γυναικών Ωκεανίας και του Σωματείου Μνήμης Τζορτζ Ντέβιν Τρελόαρ.

Η γλύπτρια που φιλοτεχνεί το έργο είναι η Λις Τζόνσον. Περιλαμβάνει την προτομή του Τζορτζ Τρελόαρ και την εικόνα από ένα μικρό προσφυγόπουλο.

Ο Τζορτζ Τρελόαρ υπηρετώντας στη θέση του Ύπατου Αρμοστή Ανατολικής Μακεδονίας και Δυτικής Θράκης φρόντισε τα προσφυγόπουλα σαν να ήταν παιδιά του – ενδεικτικό της αναγνώρισης της προσφοράς του είναι το Θρυλόριο, το χωριό του Δήμου Κομοτηνής που φέρει το όνομά του.

Μέχρι πριν από λίγα χρόνια η προσφορά του ήταν άγνωστη στην παροικία της Μελβούρνης, και χρειάστηκε η επιμονή του μέλους της Ποντιακής Εστίας Γιάννη Σαλπιγκτίδη. «Ήρθε μια μέρα στο γραφείο μου το 2015 με ένα κομμάτι χαρτί ζητώντας μου να ψάξω να μάθω ποιος είναι αυτός. Μόλις άρχισα να το ψάχνω, αργά το απόγευμα, τρελάθηκα. Αν το ξέραμε νωρίτερα θα μπορούσαμε να τον τιμήσουμε εν ζωή. Πέθανε το 1980 στο Περθ. Ένιωσα ένοχη, αλλά και αποφασισμένη να μην αφήσω την ιστορία ανθρωπιάς που αποπνέει το έργο του να ξεχαστεί», είχε πει στον Νέο Κόσμο η Λίτσα Αθανασιάδη, πρόεδρος της Μέριμνας Ποντίων Κυριών Ωκεανίας.

Τα αποκαλυπτήρια του μνημείου θα γίνουν στις 8 Σεπτεμβρίου. Στην τελετή έχουν προσκληθεί και μέλη της οικογένειας του Αυστραλού ανθρωπιστή.