12 Αύγουστος 2019, 16:00 - Τελευταία Ενημέρωση: 13 Αύγουστος 2019, 09:26

Δεκαπενταύγουστος 2019 στην Παναγία Σουμελά στο Βέρμιο – Αναλυτικό πρόγραμμα

  • Δεκαπενταύγουστος 2019 στην Παναγία Σουμελά στο Βέρμιο – Αναλυτικό πρόγραμμα
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Δημήτρης Στραβού)

Παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου αναμένεται να πραγματοποιηθούν οι φετινές πανηγυρικές εκδηλώσεις για τον Δεκαπενταύγουστο, στην Παναγία Σουμελά, στην Καστανιά του Βερμίου. Οι εκδηλώσεις είναι αφιερωμένες στα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και τον ύψιστο στόχο της διεθνοποίησης της Γενοκτονίας. Από την παραμονή του Δεκαπενταύγουστου στο Ιερό Προσκύνημα Παναγία Σουμελά θα προσέλθουν οι ιερές εικόνες του Αγίου Ιωάννου του Βαζελώνα και του Αγίου Γεωργίου του Περιστερεώτα για να συνεορτάσουν με την ιερή εικόνα της Παναγίας Σουμελά.

Χιλιάδες πιστοί από Ελλάδα και εξωτερικό θα παρακολουθήσουν τις ιερές ακολουθίες και τις εκδηλώσεις στο Πανελλήνιο Ιερό Προσκύνημα της Παναγίας Σουμελά την Τετάρτη 14 και την Πέμπτη 15 Αυγούστου.

Τα ΔΣ του Προσκυνήματος και Σωματείου «Παναγία Σουμελά», έχουν προετοιμάσει ένα διήμερο με πολλές εκδηλώσεις. Το παρών θα δώσουν εκπρόσωποι της εκκλησιαστικής, στρατιωτικής και πολιτικής ηγεσίας, των ομοσπονδιών, πρόεδροι ποντιακών σωματείων, καθώς και μέλη της ποντιακής νεολαίας, αλλά κυρίως χιλιάδες πιστοί απ’όλον τον κόσμο.


Ζιπκοφόροι λιτανεύουν την ιερή εικόνα της Παναγίας Σουμελά (φωτ.: Βασίλης Καρυοφυλλίδης)

Οι εκδηλώσεις ξεκινούν την Τρίτη 14 Αυγούστου (ώρα 07:00) με τέλεση Θείας Λειτουργίας, και όπως πάντα στις 16:00 θα προσφερθεί νηστίσιμη σούπα, θα ακολουθήσει η έλευση των εικόνων, Μέγας Εσπερινός και η λαμπρή λιτάνευση στους χώρους της μονής. Η πρώτη μέρα κλείνει με καλλιτεχνικές εκδηλώσεις με τη συμμετοχή ποντιακών σωματείων (ώρα 21:00).

Ανήμερα τον Δεκαπενταύγουστο (ώρα 08:00), θα τελεστεί πανηγυρική Θεία Λειτουργία από τον μητροπολίτη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας Παντελεήμονα. Στις 09:30 θα γίνει η επίσημη υποδοχή των επισήμων και στις 10:00 αναμένεται να προσέλθει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην Παναγία Σουμελά. Στις 10:30 θα τελεστεί μνημόσυνο για τα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και θα ακολουθήσει η πανηγυρική λιτάνευση και κατάθεση στεφάνων στην προτομή του Αλέξανδρου Υψηλάντη. Στις 12:30 τη σκυτάλη θα πάρουν οι καλλιτεχνικές εκδηλώσεις και στις 13:30 θα παρατεθεί επίσημο γεύμα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.