11 Αύγουστος 2019, 15:11 - Τελευταία Ενημέρωση: 11 Αύγουστος 2019, 16:08

Συγκινητική και με λαμπρότητα η λιτανεία του ιερού σκηνώματος του Άγιου Σπυρίδωνα στην Κέρκυρα

  • Συγκινητική και με λαμπρότητα η λιτανεία του ιερού σκηνώματος του Άγιου Σπυρίδωνα στην Κέρκυρα
    Από τη λιτανεία του ιερού Σκηνώματος του Αγίου Σπυρίδωνα στην Κέρκυρα (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Α. Ταπάσκου)

Το θαύμα του Αγίου Σπυρίδωνα που σύμφωνα με την παράδοση, το 1716, έσωσε το νησί από τους Οθωμανούς εορτάζουν κάθε χρόνο, εδώ και 300 χρόνια, το καλοκαίρι οι Κερκυραίοι. Και φέτος η λιτανεία του ιερού σκηνώματος του Αγίου Σπυρίδωνα έγινε με ιδιαίτερη λαμπρότητα, παρουσία της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη.

Στη λιτανεία του Αγίου Σπυρίδωνα που διαρκεί δύο ώρες, η Κέρκυρα κατακλύζεται από πιστούς που φτάνουν στο νησί από όλα τα μέρη της γης και κυρίως από τη μακρινή Ρωσία.

Είναι το τάμα τους για τον Άγιο Σπυρίδωνα που η θαυματουργή δράση του είναι γνωστή σε όλα τα πλάτη της οικουμένης.

«Είναι τιμή και χαρά που βρίσκομαι σήμερα στην Κέρκυρα, καθώς είναι μία μεγάλη μέρα για την τοπική εκκλησία, αλλά και το νησί. Αισθάνομαι επίσης ιδιαίτερη χαρά, γιατί βρίσκομαι σε έναν τόπο που εκπέμπει πολιτισμό. Η Κέρκυρα ταυτίζεται με τον πολιτισμό, ταυτίζεται με τα πολιτισμικά ρεύματα, αιώνες τώρα. Είναι μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Ξέρουμε τα προβλήματα που υπάρχουν και πρέπει να επιλυθούν άμεσα, αλλά σήμερα είναι μέρα γιορτής», δήλωσε στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η υπουργός Πολιτισμού.


Η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη επισκέφθηκε  την Αναγνωστική Εταιρεία Κέρκυρας, μετά τη λιτανεία του ιερού Σκηνώματος του Αγίου Σπυρίδωνα (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ /Α. Ταπάσκου)

Το θαύμα
Η θρησκευτική παράδοση αναφέρει πως ο Άγιος έσωσε το 1716 το νησί από τους Οθωμανούς, όταν εκείνοι ως κατακτητές αποβιβάστηκαν στην Κέρκυρα και αφού κυρίευσαν τα οχυρά του Μαντουκιού και της Γαρίτσας και τα Φρούρια Αβράμη και Σωτήρος, συνέχισαν τις καταστροφικές επιθέσεις τους στο νησί για έναν ολόκληρο μήνα. Τότε σύμφωνα με την ιστορική παράδοση, ο κερκυραϊκός λαός ζήτησε από τον προστάτη του νησιού, τον Άγιο Σπυρίδωνα, να παρέμβει και να σώσει το νησί.

Έτσι στις 9 Αυγούστου του 1716 ξέσπασε στο νησί μια φοβερή καταιγίδα που «κατακεραύνωσε» τα πλοία των Τούρκων, ενώ οι Οθωμανοί στρατιώτες τράπηκαν σε φυγή, φοβούμενοι τον καλόγερο, δηλαδή τον Άγιο Σπυρίδωνα που τους εκδίωξε κρατώντας αναμμένο πυρσό.

Μετά το πέρας της λιτανείας η υπουργός Πολιτισμού επισκέφθηκε και την Αναγνωστική Εταιρεία Κέρκυρας, ενώ αναμένεται να επισκεφθεί το Αρχαιολογικό Μουσείο του νησιού καθώς και το Μουσείο Καποδίστρια.