9 Αύγουστος 2019, 18:45 - Τελευταία Ενημέρωση: 9 Αύγουστος 2019, 17:56

Πορτ Σάιντ: Προσκύνημα Ελλήνων στον ιστορικό ναό της Μεταμόρφωσης

  • Πορτ Σάιντ: Προσκύνημα Ελλήνων στον ιστορικό ναό της Μεταμόρφωσης
    (Φωτ.: Ζαχαρίας Φούμελης)

Μνήμες από το παρελθόν έφεραν στο νου τους όσοι από τους Έλληνες επισκέφθηκαν τον ιστορικό και επιβλητικό ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στο Πορτ Σάιντ. Εκεί τους υποδέχτηκε ο μητροπολίτης Πηλουσίου Νήφωνας, μαζί με τον ιερό κλήρο, πραγματοποιώντας την πανηγυρική και αρχιερατική Θεία Λειτουργία για την εορτή της Μεταμόρφωσης του Κυρίου (στην οποία είναι αφιερωμένος ο ναός) που γιορτάζεται σήμερα ως ημέρα αργίας για την Αίγυπτο. Ο ναός έχει συνδεθεί άρρηκτα με την ιστορία των Αιγυπτιωτών από το Πορτ Σάιντ .

Τις ελληνικές Αρχές εκπροσώπησε ο πλωτάρχης του ελληνικού Λιμενικού Σώματος Άγγελος Κιούσης, ο οποίος είναι και ο ναυτιλιακός ακόλουθος της Ελλάδας στο Πορτ Σάιντ.

Επίσης, στους αραβόφωνους ορθοδόξους και τους λίγους εναπομείναντες Έλληνες του Πορτ Σάιντ προστέθηκαν σήμερα πολλοί άλλοι Αιγυπτιώτες που έφθασαν από τη Ηλιούπολη του Καΐρου, με μια εκδρομή-προσκύνημα που οργάνωσε η Ελληνική Στέγη Ηλιουπόλεως με την ευθύνη του προέδρου της, Ζαχαρία Φούμελη.

Έτσι, οι Έλληνες του Καΐρου, της Ηλιούπολης και του Πορτ Σάιντ είχαν την ευκαιρία όχι μόνον να ανάψουν ένα κερί στην αγαπημένη των Αιγυπτιωτών εκκλησία, αλλά και να θυμηθούν τα παλιά – τότε που ο ναός έσφυζε από ζωή.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ν. Κάτσικας.