9 Αύγουστος 2019, 13:29 - Τελευταία Ενημέρωση: 9 Αύγουστος 2019, 12:55

Αρχαιολογικές ανακαλύψεις: Επιτύμβιες στήλες αποκαλύπτουν στοιχεία για την κλασική γλυπτική της Τήνου (φωτο)

 • Αρχαιολογικές ανακαλύψεις: Επιτύμβιες στήλες αποκαλύπτουν στοιχεία για την κλασική γλυπτική της Τήνου (φωτο)
  Το κλασικό νεκροταφείο στις νοτιοανατολικές υπώρειες του λόφου του Ξώμπουργου (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Υπ. Πολιτισμού / STR)
 • Αρχαιολογικές ανακαλύψεις: Επιτύμβιες στήλες αποκαλύπτουν στοιχεία για την κλασική γλυπτική της Τήνου (φωτο)
  Επιτύμβια στήλη με παράσταση αφηρωισμένου άνδρα με τον δούλο του (4ου αι. π.Χ.)
 • Αρχαιολογικές ανακαλύψεις: Επιτύμβιες στήλες αποκαλύπτουν στοιχεία για την κλασική γλυπτική της Τήνου (φωτο)
  Το πρόσωπο άνδρα όπως βρέθηκε στο στρώμα καταστροφής

Σημαντικός αριθμός επιτύμβιων στηλών, πρωτότυπων έργων των Κλασικών Χρόνων, με ανάγλυφη διακόσμηση εξαιρετικής τέχνης σε ορισμένες από αυτές, αποκαλύφθηκε κατά την ανασκαφή του Πανεπιστημίου Αθηνών στο νεκροταφείο των Κλασικών Χρόνων στο Ξώμπουργο της Τήνου. Η σημασία αυτών των γλυπτών είναι μεγάλη, καθώς παρέχουν πληροφορίες για την κατανόηση της κλασικής γλυπτικής του νησιού.

Ως υψηλής ποιότητας έργα, αποτελούν κρίκο ανάμεσα στην ιστορία της αρχαίας γλυπτικής και της παράδοσης της σύγχρονης τηνιακής γλυπτικής.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού, ο χώρος του νεκροταφείου βρίσκεται στις νοτιοανατολικές υπώρειες του λόφου του Ξώμπουργου και αντιπροσωπεύει το κύριο νεκροταφείο των Κλασικών Χρόνων για τον αρχαίο οικισμό που αναπτυσσόταν στη δυτική και νότια κλιτύ του λόφου. Ο οικισμός, που ιδρύθηκε οχυρωμένος με ένα κυκλώπειο τείχος λίγο πριν από το 1000 π.Χ. ως «οικισμός-καταφύγιο», αναπτύχθηκε σταδιακά και επεκτάθηκε στη νότια κλιτύ, αποτελώντας τον σημαντικότερο οικισμό της Τήνου και βασικό οικονομικό και πολιτικό κέντρο του νησιού μέχρι την εγκατάλειψή του στο τέλος του 4ου αι. π.Χ.


Κεραμοσκεπής τάφος του  5ου αι. π.Χ.

Το νεκροταφείο αναπτύσσεται σε δύο διαδοχικά άνδηρα του λόφου εκατέρωθεν ταφικής οδού που οδηγούσε στον οικισμό. Οι τάφοι που έχουν αποκαλυφθεί έως τώρα στο κάτω άνδηρο είναι κυρίως κεραμοσκεπείς. Υπάρχουν και κιβωτιόσχημοι, καθώς και δύο σαρκοφάγοι (μία πήλινη και μία λίθινη) και αρκετοί εγχυτρισμοί (κυρίως νηπίων). Ανάμεσα στους τάφους υπήρχαν εναγιστικές πυρές. Οι νεκροί ήταν ενταφιασμένοι με λίγα κτερίσματα, συνήθως αγγεία εισηγμένα από την Αττική. Η σήμανση των τάφων σε αυτό το άνδηρο γινόταν με απλούς ανεπεξέργαστους λίθους.

Αντίθετα, στο άνω άνδηρο υπήρχε κατά μήκος της ταφικής οδού μια σειρά κτιστών, πολυτελών κατασκευών διαφόρων τύπων για τη στήριξη ταφικών μνημείων.

Ένας μικρός αριθμός επιτύμβιων στηλών που είχαν βρεθεί παλαιότερα στην περιοχή αποδίδονται στο νεκροταφείο, όμως για πρώτη φορά φέτος βρέθηκε ένας ικανός αριθμός επιτύμβιων στηλών στο χώρο του νεκροταφείου. Όλες βρέθηκαν σε ένα στρώμα καταστροφής του 4ου αι. π.Χ., σπασμένες και πεταμένες, με την κύρια όψη στο έδαφος. Ορισμένες είναι ιδιαίτερα σημαντικές για την ιστορία της τηνιακής γλυπτικής, όπως μία στήλη με ανάγλυφη παράσταση γυμνού νέου από την οποίασώζεται μόνον το κάτω τμήμα (φωτ. αριστερά), και μια άλλη με παράσταση γυμνού γενειοφόρου και πιθανότατα αφηρωισμένου άνδρα που συνοδεύεται από μικρό «παίδα» (τον συνήθως ερμηνευόμενο ως δούλο) που κρατά πτηνό. Πρόκειται για έργο εξαίρετου γλύπτη κατασκευασμένο σε τηνιακό μάρμαρο που αποκόπτεται εύκολα σε επίπεδες επιφάνειες («φυλλιάρικο») και ίσως για αυτό το πρόσωπο του ανδρός βρέθηκε λίγο πιο πέρα από τη στήλη.

Την ανασκαφή διευθύνει η ομότιμη καθηγήτρια Νότα Κούρου. Χορηγοί είναι η Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής του υπουργείου Ναυτιλίας και η μη κερδοσκοπική εταιρεία πολιτισμού ΑΙΓΕΑΣ ΑΜΚΕ των Α. και Μ. Μαρτίνου.

 • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Β. Χατζηβασιλείου.
 • Φωτογραφίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Υπουργείο Πολιτισμού / STR.