9 Αύγουστος 2019, 08:59 - Τελευταία Ενημέρωση: 9 Αύγουστος 2019, 10:35

Άτυπη αλλά κρίσιμη συνάντηση Αναστασιάδη-Ακιντζί σήμερα για το Κυπριακό

  • Γερμανία: Ξεκίνησε η άτυπη τριμερής συνάντηση για το Κυπριακό στο Βερολίνο
    Ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης σε παλαιότερη συνάντηση με τον επικεφαλής της τουρκοκυπριακής κοινότητας Μουσταφά Ακιντζί (φωτ.:ΑΠΕ-ΜΠΕ /ΚΥΠΕ / Κάτια Χριστοδούλου)

Κρίσιμη συνάντηση για το Κυπριακό έχει σήμερα ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης με τον επικεφαλής της τουρκοκυπριακής κοινότητας Μουσταφά Ακιντζί.

Δύο χρόνια μετά το ναυάγιο του Κραν Μοντανά, οι δύο άνδρες συναντώνται άτυπα, στην κατοικία της Ειδικής Αντιπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, στο παλιό αεροδρόμιο της Λευκωσίας.

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας αναμένεται, σύμφωνα με το sigmalive να θέσει το θέμα των τουρκικών προκλήσεων και τις αρνητικές εξελίξεις στο ζήτημα της Αμμοχώστου, ενώ θα επισημάνει την ανάγκη συμφωνίας για νέες διαπραγματεύσεις, από εκεί, που διακόπηκαν στο Κραν Μοντανά, με παράλληλη άρση των παράνομων τουρκικών ενεργειών και την άμεση διακοπή των όποιων προκλητικών πρωτοβουλιών από τον Κουτρέτ Οζερσάι για νέα τετελεσμένα στην περίκλειστη Αμμόχωστο.

Από την πλευρά του ο Μουσταφά Ακιντζί φέρεται ότι θα επαναφέρει την πρότασή του για σύστασης κοινής Επιτροπής για το φυσικό αέριο, που απορρίφθηκε από την ελληνοκυπριακή πλευρά και την αποτελεσματική συμμετοχή, στο πλαίσιο της πολιτικής ισότητας, που παραπέμπει σε οριζόντιο δικαίωμα βέτο. Κυβερνητικοί κύκλοι εκφράζουν την ελπίδα να καταγραφεί στη συνάντηση η θέληση των δύο πλευρών για συνέχιση των επαφών και των προσπαθειών για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.