8 Αύγουστος 2019, 23:59 - Τελευταία Ενημέρωση: 9 Αύγουστος 2019, 00:00

Πρόωρες εκλογές ζητά ο Σαλβίνι στην Ιταλία

  • Πρόωρες εκλογές ζητά ο Σαλβίνι στην Ιταλία
    Ο Ματέο Σαλβίνι (φωτ. αρχείου: EPA / Simone Arveda)

«Η κυβέρνηση είναι τελειωμένη»! Με τη φράση αυτή ο υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας και ηγέτης της Λέγκας του Βορρά Ματέο Σαλβίνι ζήτησε τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών το συντομότερο δυνατό.

Οι πρόωρες εκλογές αποτελούν μονόδρομο, είπε, καθώς δεν υπάρχει τρόπος να ξεπεραστούν οι διαφορές στον κυβερνητικό συνασπισμό.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε σε συνέχεια σειρά συναντήσεων που είχε με πολιτικούς ηγέτες, ο Σαλβίνι ανέφερε ότι δήλωσε στον Ιταλό πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε ότι η συμμαχία της Λέγκας και του κόμματος των Πέντε Αστεριών έχει καταρρεύσει και πως «θα πρέπει γρήγορα να δώσουμε πίσω την ετυμηγορία στους ψηφοφόρους».

Το Κοινοβούλιο που αυτή την περίοδο έχει κλείσει λόγω διακοπών, σύμφωνα με τον Ματέο Σαλβίνι, θα συνεδριάσει την επόμενη εβδομάδα ώστε να γίνουν τα απαραίτητα επόμενα βήματα, δηλαδή να πραγματοποιηθεί ψηφοφορία εμπιστοσύνης για την κυβέρνηση και την παραίτηση του Ιταλού πρωθυπουργού.

Ο Ιταλός πρόεδρος Σέρτζιο Ματταρέλα είναι ο μόνος που έχει την εξουσία για να δώσει την εντολή διάλυσης της Βουλής και ίσως αποδειχθεί απρόθυμος να το πράξει ενόψει των προπαρασκευαστικών εργασιών το Σεπτέμβριο για τον προϋπολογισμό του 2020, που πρέπει έπειτα να τεθεί προς συζήτηση στο Κοινοβούλιο.