9 Αύγουστος 2019, 21:15 - Τελευταία Ενημέρωση: 9 Αύγουστος 2019, 21:13

Σοβαρές χειρουργικές επεμβάσεις και επιπτώσεις στη λειτουργία του εγκεφάλου

  • Τεστ αίματος για έγκαιρη διάγνωση εγκεφαλικών όγκων
    (Φωτ.: Flickr)

Μικρή έκπτωση στη γνωστική λειτουργία σε μεγαλύτερη ηλικία, που ισοδυναμεί με γήρανση του εγκεφάλου κατά σχεδόν πέντε μήνες, μπορεί να σχετίζεται με σοβαρές χειρουργικές επεμβάσεις, σύμφωνα με νέα αμερικάνικη έρευνα. Τα δεδομένα της μελέτης, που δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση The BMJ, ανέδειξαν ότι αν και οι σοβαρές χειρουργικές επεμβάσεις σχετίζονταν με σχεδόν πεντάμηνη γήρανση του εγκεφάλου, ο εγκέφαλος εκείνων που δεν είχαν χειρουργηθεί αλλά είχαν κάνει εισαγωγή στο νοσοκομείο φάνηκε να γερνάει κατά 1,4 χρόνια, ενώ εκείνων που είχαν υποστεί εγκεφαλικό κατά 13 χρόνια.

Ο δρ Ρόμπερτ Σάντερς, αναπληρωτής καθηγητής στο τμήμα Αναισθησιολογίας του Πανεπιστημίου του Ουισκόνσιν-Μάντισον και βασικός συντάκτης της μελέτης, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας εξηγεί ότι το «χτύπημα» από τις χειρουργικές επεμβάσεις φαίνεται να είναι πολύ μικρό. Τονίζει επίσης ότι αν και ο κίνδυνος σοβαρής γνωστικής έκπτωσης ήταν διπλάσιος, φάνηκε να πλήττει ελάχιστους συμμετέχοντες. «Παρ’ όλα αυτά, ακόμα και αυτή η μικρή δυνητική βλάβη θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη στα οφέλη που μπορεί να έχει ένα χειρουργείο για την υγεία», λέει ο ίδιος.

Οι ερευνητές, προκειμένου να διερευνήσουν την έκταση της βλάβης που ενδέχεται να προκαλείται, χρησιμοποίησαν δεδομένα από μια προηγούμενη μελέτη, την Whitehall II, κατά την οποία παρατηρήθηκαν 10.000 Βρετανοί εργαζόμενοι σε δημόσιες υπηρεσίες το 1980, μεταξύ 35 και 55 ετών.

Οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε τεστ γνωστικής αξιολόγησης, τα οποία επαναλήφθηκαν τέσσερις φορές μέσα στα επόμενα 10 με 20 χρόνια.

Οι μελετητές επικεντρώθηκαν σε 7.532 συμμετέχοντες οι οποίοι είχαν υποβληθεί τουλάχιστον σε μία εξέταση γνωστικής αξιολόγησης. Από αυτούς οι 1.250 εισήχθησαν στο νοσοκομείο για μια σοβαρή χειρουργική επέμβαση (σοβαρή θεωρήθηκε όποια επέμβαση απαιτούσε παραμονή δυο νυχτών στο νοσοκομείο). Επίσης, οι 715 είχαν παραμείνει το ανάλογο διάστημα στο νοσοκομείο για ασθένειες οι οποίες δεν απατούσαν χειρουργείο.

Το 5,5% των συμμετεχόντων που είχαν υποβληθεί σε σοβαρή χειρουργική επέμβαση και το 12,7% εκείνων που είχαν κάνει εισαγωγή στο νοσοκομείο αλλά όχι χειρουργείο, παρουσίασαν πιο σοβαρή γνωστική έκπτωση. Το αντίστοιχο ποσοστό αυτών που δεν έκαναν εισαγωγή ήταν 2,5%.

Ο Σάντερς τονίζει ότι τα αίτια αυτής της σχέσης παραμένουν άγνωστα και παρότι πολλοί έχουν κατηγορήσει την αναισθησία, οι σύγχρονες μελέτες δεν επιβεβαιώνουν αυτή την υπόθεση.

Η Σάντρα Γουάιντράουμπ, κλινική καθηγήτρια και διευθύντρια του Κέντρου Mesulam για τη Γνωστική Νευρολογία και τη Νόσο Αλτσχάιμερ στη Σχολή Feinberg του Βορειοδυτικού Πανεπιστημίου του Σικάγου, θεωρεί ότι είναι τουλάχιστον θετικό ότι πρόκειται για μικρό ποσοστό γνωστικής έκπτωσης. Υποστηρίζει όμως ότι οι επιστήμονες θα πρέπει να ενημερώνουν πληρέστερα τους ασθενείς για τις πιθανές νοητικές βλάβες που μπορεί να έχει μια εγχείρηση, ώστε να μπορούν να επιλέξουν εάν τελικά θα ακολουθήσουν αυτήν τη μέθοδο θεραπείας, και τονίζει την ανάγκη οι πάσχοντες να υποβάλλονται σε τεστ γνωστικής αξιολόγησης και πριν από το χειρουργείο για να γνωρίζουν κατά πόσο κινδυνεύουν.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΜΛΑ.