8 Αύγουστος 2019, 15:50 - Τελευταία Ενημέρωση: 8 Αύγουστος 2019, 13:56

Νέοι από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό στο 2ο Αντάμωμα Νεολαίας Σανταίων

  • Νέοι από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό στο 2ο Αντάμωμα Νεολαίας Σανταίων
    Στο μνημείο του Ευκλείδη Κουρτίδη (φωτ.: Εβελίνα Νικολαΐδου)

Άλλο ένα Αντάμωμα Νεολαίας Σανταίων πέρασε στην ιστορία αφήνοντας πίσω του όμορφες και δυνατές στιγμές ποντιακής παράδοσης. Το Αντάμωμα πραγματοποιήθηκε για δεύτερη συνεχή χρονιά από τις 2 έως τις 4 Αυγούστου, στις εγκαταστάσεις του Αθλητικού Κέντρου «Ατέρμων» στον Άγιο Παντελεήμονα Κιλκίς.

Το παρών έδωσαν νέοι από όλα τα μέρη της Ελλάδας αλλά και από τη Γερμανία, έχοντας ως κοινό σημείο αναφοράς την καταγωγή τους, τη Σάντα του Πόντου.

Το τριήμερο οι συμμετέχοντες παρακολούθησαν επιμορφωτικές ομιλίες, ξεναγήθηκαν σε ιστορικά σημεία του χωριού όπως το Σχολικό Μουσείο της Νέας Σάντας και το Μνημείο του καπετάν-Ευκλείδη Κουρτίδη, ενώ γλέντησαν με τους ήχους της ποντιακής λύρας.


Με τον Δημήτρη Πιπερίδη (Φωτ.: Εβελίνα Νικολαΐδου)

Οι ομιλίες πραγματοποιήθηκαν στο Σύλλογο Ποντίων Νέας Σάντας. Ο δημοσιογράφος, συγγραφέας και λυράρης Δημήτρης Πιπερίδης μίλησε για την ιστορία της Σάντας μέσα από τα δίστιχα, ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Πεύκων «Οι ρίζες» Μιχάλης Νικολαΐδης αναφέρθηκε στο Αντάρτικο της Σάντας, η πρόεδρος του Συλλόγου Σανταίων Θεσσαλονίκης «Η Επτάκωμος Σάντα» Βικτωρία Σαββίδου ανέπτυξε τη ζωή και την καθημερινότητα των γυναικών της Σάντας, ο επίκουρος καθηγητής του τμήματος Βιολογίας του ΑΠΘ Θωμάς Σαββίδης μίλησε στους νέους για τη διατροφή στον Πόντο και τέλος ο ερευνητής Χρήστος Αηδονίδης παρουσίασε σε προτζέκτορα την ψηφιακή Σάντα.

Στα ποντιακά γλέντια που διοργανώθηκαν συμμετείχαν ο Δημήτρης Πιπερίδης, ο Πόλυς Εφραιμίδης, ο Θεόφιλος Ασλανίδης, ο Δημήτρης Γωνιάδης, ο Άγγελος Φάτας και ο Γιώργος Κουρτίδης.

Εκδηλωσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ02
ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ
2019
18:00
Στη Νέα Σάντα Κιλκίς.