8 Αύγουστος 2019, 10:47 - Τελευταία Ενημέρωση: 8 Αύγουστος 2019, 11:52

Εύξεινος Πόντος: Μετεγκατάσταση 2.000 οικογενειών λόγω κλιματικής αλλαγής

  • Εύξεινος Πόντος: Μετεγκατάσταση 2.000 οικογενειών λόγω κλιματικής αλλαγής
    (Φωτ.: hurriyetdailynews.com)

Τα σπίτια περίπου 2.000 οικογενειών στην περιοχή του ανατολικού Πόντου θα εκκενωθούν λόγω κινδύνου από τις πλημμύρες και τις κατολισθήσεις που καταγράφονται στην περιοχή, στο πλαίσιο του Σχεδίου Δράσης για την Αλλαγή του Κλίματος που εκπόνησε το υπουργείο Περιβάλλοντος της Τουρκίας, αναφέρει η ηλεκτρονική έκδοση της Hürriyet. Στο νομό της Ριζούντας (Ριζαίο), όπου τα πλημμυρικά φαινόμενα συμβαίνουν με μεγάλη συχνότητα τα τελευταία χρόνια, 573 κατασκευές που χτίστηκαν σε ρυάκια θα κατεδαφιστούν επειγόντως, σύμφωνα με το Σχέδιο.

«Η αλλαγή του κλίματος προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία για τη λεκάνη του Εύξεινου Πόντου, στην οποία βρίσκεται η Ριζούντα, επειδή ο αριθμός των ρυακιών και κοιλάδων είναι πολύ υψηλός εδώ. Έχουμε ένα διαφορετικό και ξεχωριστό καθεστώς βροχοπτώσεων», δήλωσε ο τοπικός κυβερνήτης Κεμάλ Τσεμπέρ. Ομάδες του υπουργείου Περιβάλλοντος και κλιμάκια της τοπικών διοικήσεων επισκέπτονται σχεδόν όλα τα ρέματα στην περιοχή, πρόσθεσε. «Θα υποστηρίξουμε όλες τις ενέργειες στην επαρχία μας σχετικά με τη μετεγκατάσταση των σπιτιών και την υιοθέτηση νέων μοντέλων κατασκευής σύμφωνα με την κλιματική αλλαγή», σημείωσε ο Τσέμπερ.

Οι οικογένειες θα μετακινηθούν σε νέα κτήρια, κατασκευασμένα στο μοτίβο ενός αστικού μετασχηματισμού.

Περίπου 19.000 ρεύματα, 131.000 κοιλάδες και δρόμοι μήκους 1.430 χιλιομέτρων, εξετάστηκαν ως μέρος του σχεδίου που θα λάβει χώρα στους νομούς Ριζαίου, Αρτβίν, Τραπεζούντας, Κερασούντας, Κοτυώρων και Σαμψούντας. Τον Ιούνιο η μέση θερμοκρασία του νερού στη θάλασσα ανέβηκε κατακόρυφα, φτάνοντας τους 26° Κελσίου, αρκετά πάνω από το μέσο επίπεδο (19° Κελσίου) των τελευταίων 40 ετών. Οι αυξανόμενες θερμοκρασίες στο νερό προκαλούν πολύ έντονες τοπικές βροχοπτώσεις, καταστρέφοντας κτήρια, δρόμους και γέφυρες.