7 Αύγουστος 2019, 14:01 - Τελευταία Ενημέρωση: 7 Αύγουστος 2019, 13:46

Σάλος με τα ρατσιστικά σχόλια του προέδρου της Σάλκε

  • Σάλος με τα ρατσιστικά σχόλια του προέδρου της Σάλκε
    (Φωτ.: Sandro Halank / commons.wikimedia.org)

Ο Κλέμενς Τένιες παραιτήθηκε από την προεδρία της Σάλκε για περίοδο τριών μηνών μετά από συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου, λόγω των ρατσιστικών σχολίων που έκανε την περασμένη εβδομάδα. Ο δισεκατομμυριούχος Τένιες, που είναι ιδιοκτήτης εταιρείας επεξεργασίας κρέατος, είπε σε συνέδριο την περασμένη εβδομάδα ότι αντί να αυξηθούν οι φόροι για την προστασία του περιβάλλοντος, θα πρέπει να κατασκευαστούν περισσότεροι σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Αφρική.

«Τότε οι Αφρικανοί θα σταματήσουν να κόβουν δένδρα και να παράγουν μωρά όταν νυχτώνει» δήλωσε ο Τένιες στην ομιλία του στο Πάντερμπορν.

Τα σχόλιά του πυροδότησαν αμέσως ένα κύμα αντιδράσεων, συμπεριλαμβανομένων και αρκετών πρώην παικτών της Σάλκε, ενώ άλλοι ζητούσαν άμεσα την παραίτησή του από τη θέση του προέδρου, μιας ομάδας που έχει μια από τις μεγαλύτερες και πιο αφοσιωμένες βάσεις οπαδών στη Γερμανία.

«Είμαι άφωνος» δήλωσε ο γεννημένος στην Γκάνα Γκέραλντ Ασαμόα, πρώην παίκτης της εθνικής Γερμανίας και της Σάλκε. «Τα σχόλιά του με εξέπληξαν, με συγκλόνισαν και με τραυμάτισαν. Προσβάλλει και εμένα αλλά και πολλούς άλλους».

Ο Τένιες έσπευσε να ζητήσει δημοσίως συγγνώμη λέγοντας ότι τα σχόλιά του ήταν λανθασμένα και ακατάλληλα, και δήλωσε σύμμαχος της ομάδας του στον αγώνα κατά του ρατσισμού, των διακρίσεων και του κοινωνικού αποκλεισμού.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Σάλκε συναντήθηκε αργά χθες την Τρίτη με τον Τένιες, και μετά από τετράωρη συζήτηση απέρριψε τις αξιώσεις περί ρατσισμού αλλά τόνισε πως ο Τένιες είχε παραβιάσει τους κανόνες της ομάδας κατά των διακρίσεων. «Αποδέχθηκε αυτή την παραβίαση και εξέφρασε και πάλι τη λύπη του. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο Τένιες ανακοίνωσε ότι θα παραιτηθεί από την προεδρία του ΔΣ για περίοδο τριών μηνών» ανέφερε σε επίσημη ανακοίνωση η ομάδα.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ.