6 Αύγουστος 2019, 23:22 - Τελευταία Ενημέρωση: 6 Αύγουστος 2019, 23:37

Οικουμενικό Πατριαρχείο: Πώς γιορτάστηκε η Μεταμόρφωση του Σωτήρος Χριστού

  • Οικουμενικό Πατριαρχείο: Πώς γιορτάστηκε η Μεταμόρφωση του Σωτήρος Χριστού
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Σε κατανυκτική ατμόσφαιρα γιορτάστηκε η μεγάλη εορτή της Θείας Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Χριστού, στην Πρίγκηπο, όπου ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος χοροστάτησε, σήμερα, κατά τη Θεία Λειτουργία που τελέστηκε στη φερώνυμη Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή της νήσου.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας, ο Παναγιώτατος ευλόγησε, κατά την παράδοση, τα σταφύλια, τα οποία δώρισε ο δήμαρχος του μητροπολιτικού δήμου της Πόλης, Εκρέμ Ιμάμογλου.

Την παραμονή, ο Παναγιώτατος χοροστάτησε κατά τον Μ. Εσπερινό που τελέσθηκε στην Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Σκήτη της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στη Χάλκη. Στην ομιλία του, μετά τον Μ. Εσπερινό, ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος αναφέρθηκε στην ιστορία της Σκήτης και στην προσπάθεια κατεδάφισης του ναϊδρίου της, το 2007, από υπαλλήλους και μπουλντόζες του Δασαρχείου.

«Είχαμε εδώ ένα ταπεινό εξωκκλήσι το οποίο το ισοπέδωσε η μπουλντόζα της γραφειοκρατίας, των εναντίον μας προκαταλήψεων, της εμπαθείας και του φανατισμού ορισμένων κατωτέρων κρατικών υπαλλήλων», είπε ο Πατριάρχης και αναφέρθηκε στη συνάντηση που είχε νωρίτερα χθες με την πρέσβη της Ν. Ζηλανδίας στο Φανάρι. «Μιλήσαμε, όπως ήταν φυσικό, και για την πρόσφατη τρομοκρατική επίθεση σε τζαμιά στη χώρα της, με τόσους νεκρούς αθώους ανθρώπους, οι οποίοι πήγαν να κάνουν την προσευχή τους κατά την πίστη τους, και έπρεπε αυτό να είναι απολύτως σεβαστό από όλους, και όμως βρέθηκε ο τρομοκράτης, ο οποίος την ώρα την ιερά της προσευχής των αφήρεσε το θείον δώρο της ζωής από περίπου πενήντα εξ αυτών. Και μιλήσαμε πόσο κακό πράγμα είναι ο θρησκευτικός φανατισμός, ο φονταμενταλισμός, και πόσο πρέπει να εργάζονται οι θρησκείες, όπως το κάνει τόσο έντονα, ενσυνείδητα και ευσυνείδητα, το Πατριαρχείο μας, για τον διάλογο των θρησκειών και των πολιτισμών, για τον αμοιβαίο σεβασμό και την αμοιβαία αγάπη, την αλληλεγγύη μεταξύ των ανθρώπων και των λαών. Αυτό δεν υπήρξε εδώ στην περίπτωση της Σκήτης, αλλά ήρθαν οι μπουλντόζες και κατέστρεψαν τον μικρό αυτό ναό. Σε τι τους πείραζε;».