7 Αύγουστος 2019, 09:51 - Τελευταία Ενημέρωση: 7 Αύγουστος 2019, 09:32

Τα ελληνικά σπίτια στη Σινώπη του Πόντου παίρνουν ξανά ζωή λόγω τουρισμού

  • Τα ελληνικά σπίτια στη Σινώπη του Πόντου παίρνουν ξανά ζωή λόγω τουρισμού
    (Φωτ.: hbr.haber57.com)

Η Υπηρεσία Μνημείων του υπουργείου Πολιτισμού και ο Δήμος Σινώπης έχουν αναλάβει την υλοποίηση του σχεδίου επισκευής και αναπαλαίωσης των σπιτιών των Ελλήνων που κατοικούσαν στη συνοικία Γενί Μαχαλέ.

Πρόκειται για σπίτια που έχουν διασωθεί και βρίσκονται στην οδό Κουρούτσεσμε (Kuruçeşme Sokak).

Ένα μέρος των σπιτιών έχει αναλάβει να τα αναπαλαιώσει η Υπηρεσία Μνημείων του υπουργείου Τουρισμού της Τουρκίας, και ένα μέρος ο Δήμος Σινώπης. Θεωρούν ότι με το βήμα αυτό θα ωραιοποιήσουν την πόλη και θα ελκύσουν ακόμα περισσότερους τουρίστες, ντόπιους και ξένους.

Η ολοκλήρωση των έργων αναμένεται τους επόμενους τρεις μήνες.


(Φωτ.: hbr.haber57.com)

Η ελληνική κοινότητα της Σινώπης
Πρόκειται για την πρώτη ελληνική αποικία του Πόντου. Χτισμένη στη βάση μικρής χερσονήσου, αποτελούσε σημαντικό λιμάνι του Ευξείνου. Ο πυρήνας της πόλης περικλειόταν από το αρχαίο τείχος. Οι περίπου 5.000, από τους 15.000 κατοίκους της Σινώπης, ήταν Έλληνες και κατοικούσαν έξω από το κάστρο, προς το λιμάνι. Στους ντόπιους, που υπερηφανεύονταν πως κατάγονταν από τους Αργοναύτες, προστέθηκαν μετανάστες από την κυρίως Ελλάδα. Όλοι μιλούσαν ελληνικά και ασχολούνταν κυρίως με τη γεωργία, την αλιεία, τη ναυπηγική και το εμπόριο. Ήταν οικονομικό κέντρο για τα χωριά της περιοχής, οι κάτοικοι των οποίων (μεταξύ τους περίπου 5.000 Έλληνες) ψώνιζαν κάθε Πέμπτη στο παζάρι της. Ταυτόχρονα διατηρούσε εμπορικές σχέσεις με τις μεγάλες πόλεις της αυτοκρατορίας (Κωνσταντινούπολη και Σμύρνη).

Στα τέλη του 19ου αιώνα πολλοί μετανάστευσαν για να εργαστούν στη Ρωσία.

Η ορθόδοξη κοινότητα υπαγόταν στη Μητρόπολη Αμάσειας με έδρα τη Σαμψούντα. Διέθετε δύο μεγάλες εκκλησίες (Ευαγγελίστρια και Άγιο Κωνσταντίνο) και διατηρούσε νηπιαγωγείο,  οκτατάξια αστική σχολή και πεντατάξιο παρθεναγωγείο.