6 Αύγουστος 2019, 15:53 - Τελευταία Ενημέρωση: 6 Αύγουστος 2019, 15:46

Ερντογάν: Δε θα μείνουμε αδιάφοροι στις προσπάθειες σφετερισμού και σαμποτάζ στην Aνατολική Μεσόγειο

  • Ο Ερντογάν λέει ότι αν χρειαστεί, η Τουρκία θα αυξήσει την στρατιωτική υποστήριξη προς τη Λιβύη 4
    (Φωτ. αρχείου: EPA / Erdem Sahin)

Η Τουρκία δε θα μείνει αδιάφορη στις προσπάθειες σφετερισμού και σαμποτάζ στην Aνατολική Μεσόγειο, δήλωσε ο Ταγίπ Ερντογάν. Σε ομιλία του στην σύνοδο των πρέσβεων, ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι η σταθερότητα στην Κύπρο και την Ανατολική Μεσόγειο είναι δυνατή μόνο με την τήρηση των δικαιωμάτων και συμφερόντων της Τουρκίας και της «τδβκ». «Δε θα μείνουμε αδιάφοροι στις προσπάθειες σφετερισμού και σαμποτάζ στην Ανατολική Μεσόγειο. Θα προστατεύσουμε τα νόμιμα δικαιώματα της χώρας μας και των Τ/Κ μέχρι τέλους», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Απευθυνόμενος στους Τούρκους πρεσβευτές στην Άγκυρα, ο Ερντογάν σημείωσε σήμερα ότι είναι λάθος να αμφισβητείται η δέσμευση της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ λόγω της συμφωνίας με τη Ρωσία για τους S-400. «Δεν υπάρχουν συγκεκριμένα αποδεικτικά στοιχεία που να δείχνουν ότι οι S-400 θα βλάψουν τα F-35 ή το ΝΑΤΟ, δεν θα πρέπει να παραπλανά ο ένας τον άλλο. Πολλά κράτη μέλη του ΝΑΤΟ έχουν κάνει αγορές από τη Ρωσία. Δεν βλέπουμε αυτό να μετατρέπεται σε κρίση», είπε. «Η Τουρκία πήρε μια επιχειρηματική απόφαση για την ασφάλειά της και αυτό που ώθησε την Τουρκία να το κάνει ήταν η αδιάλλακτη στάση των συμμάχων της. Η δήλωση του Τραμπ στην G20 ότι η Τουρκία αντιμετωπίζεται άδικα είναι η επιβεβαίωση αυτού του γεγονότος στο υψηλότερο επίπεδο», πρόσθεσε ο Τούρκος πρόεδρος. «Πιστεύω ότι ο Τραμπ δεν θα επιτρέψει στις τουρκοαμερικανικές σχέσεις να είναι αιχμάλωτες του θέματος των S-400», υπογράμμισε.

Κατά την ίδια ομιλία του στους πρεσβευτές, αναφερόμενος στη Συρία, ο Ερντογάν σημείωσε ότι η Τουρκία θα καταβάλει υψηλότερο τίμημα, αν δεν κάνει σήμερα αυτό που χρειάζεται στο βόρειο τμήμα της εμπόλεμης αυτής χώρας και υπογράμμισε ότι οι τουρκικές επιχειρήσεις κατά της κουρδικής πολιτοφυλακής Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) θα« εισέλθουν πολύ σύντομα σε νέα φάση». Οι δηλώσεις αυτές γίνονται την ώρα που η Τουρκία απειλεί εδώ και αρκετές μέρες να εξαπολύσει μια νέα επιχείρηση κατά της κουρδικής πολιτοφυλακής YPG, την οποία υποστηρίζουν οι ΗΠΑ στο πλαίσιο του αγώνα τους κατά των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους. «Η αποξήρανση του έλους της τρομοκρατίας που βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της Συρίας είναι η βασική μας προτεραιότητα», επέμεινε ο Ερντογάν. «Έως ότου εξαφανιστούν (οι ζώνες που ελέγχουν οι YPG), η Τουρκία δεν θα αισθάνεται ασφαλής», πρόσθεσε.

Λίγο νωρίτερα ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Μαρκ Έσπερ είχε προειδοποιήσει ότι μια τουρκική επιχείρηση κατά των Κούρδων μαχητών στη βόρεια Συρία θα ήταν «απαράδεκτη».

Τον Ιανουάριο, καθώς διαφαινόταν ότι επίκειτο μια τέτοια επιχείρηση, η Ουάσινγκτον πρότεινε στην Άγκυρα τη δημιουργία μιας «ζώνης ασφαλείας», που θα χωρίζει την τουρκική μεθόριο από τις θέσεις της κουρδικής YPG στη Συρία. Όμως καθώς οι διαπραγματεύσεις σκοντάφτουν σε σημαντικές παραμέτρους μιας τέτοιας ζώνης, κυρίως στο εύρος της, η Άγκυρα δείχνει ολοένα και περισσότερα σημάδια ανυπομονησίας. Αμερικανοί και Τούρκοι αξιωματούχοι είχαν διαπραγματεύσεις για το ζήτημα αυτό στην Άγκυρα σήμερα, μετά τις χθεσινές συνομιλίες, οι οποίες ήταν, σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο, άκαρπες από τουρκικής άποψης. Σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε εξάλλου ότι περιμένει από τις ΗΠΑ «μέτρα που να αρμόζουν σε έναν πραγματικό σύμμαχο».

  • Με πληροφορίες από: Philenews / ΚΥΠΕ/ ΑΠΕ-ΜΠΕ.