6 Αύγουστος 2019, 23:48 - Τελευταία Ενημέρωση: 6 Αύγουστος 2019, 23:48

Ιός Δυτικού Νείλου: Πρέπει να μάθουμε να ζούμε (και) με τα κουνούπια, αλλά καλό είναι να τα αποφεύγουμε...

  • Ιός Δυτικού Νείλου: Πρέπει να μάθουμε να ζούμε (και) με τα κουνούπια, αλλά καλό είναι να τα αποφεύγουμε...
    Κουνούπι Culex (φωτ.: Muhammad Mahdi Karim / commons.wikimedia.org)

Πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τα κουνούπια (αυτά που θεωρούνται ως κύριοι διαβιβαστές του ιού του Δυτικού Νείλου –  ΙΔΝ) και να προσπαθούμε όσο το δυνατόν να αποφεύγουμε τα τσιμπήματά τους τονίζει, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM» η καθηγήτρια Άννα Παπά, διευθύντρια του Εθνικού Κέντρου Αναφοράς Αρμποϊών και Αιμορραγικών Πυρετών, που βρίσκεται στο Α΄ Εργαστήριο Μικροβιολογίας του Τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ. «Αυτό που συμβαίνει φέτος δεν είναι κάτι αλλιώτικο ή περισσότερο από ό,τι συμβαίνει από το 2010», σημειώνει η Α. Παπά, και εξηγεί:

«Η περυσινή χρονιά ήταν κάτι πράγματι πολύ αλλιώτικο, με περισσότερα περιστατικά, φέτος δε αυτό που συμβαίνει είναι ό,τι συνέβαινε και τις προηγούμενες χρονιές, έχουμε δηλαδή αυτό τον αριθμό των περιστατικών».

«Στην πατρίδα μας», προσθέτει, «έχουμε κουνούπια λόγω του κλίματος εδώ και πάρα πολλά χρόνια, το ζήτημα είναι αυτό που έχει προκύψει από το 2010 και μετά. Μερικά από αυτά τα κουνούπια είναι μολυσμένα, ικανά δηλαδή να μεταδώσουν τον ιό [σ.σ.: του Δυτικού Νείλου] και να έχουμε τα περιστατικά».

Επισημαίνει, δε, ότι στη χώρα μας, όπως πλέον και στη νότια έως και την κεντρική Ευρώπη, έχουμε την εμφάνιση του συγκεκριμένου ιού, ενώ σε άλλες χώρες του κόσμου, οι Αρχές και οι πληθυσμοί έχουν να αντιμετωπίσουν και άλλες ασθένειες καθώς είναι πάρα πολλές οι νόσοι που μεταδίδονται με τα κουνούπια. Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με την Α. Παπά, η αλλαγή του κλίματος έχει υπάρξει επιδραστική και έτσι είχαμε περιστατικά «ακόμη και πολύ πιο βόρεια, για παράδειγμα στη Γερμανία, όπου δεν είχαμε ποτέ τα προηγούμενα χρόνια».

Τα κουνούπια Culex «δεν είναι δυνατό να εξαφανιστούν»
Για την περίπτωση των κουνουπιών Culex, που θεωρούνται ο κύριος διαβιβαστής του ιού του Δυτικού Νείλου, η Άννα Παπά εξηγεί πως δεν μπορεί κανείς να κάνει κάτι για την ολοκληρωτική τους εξαφάνιση. Από εκεί και πέρα, τονίζει, «το γεγονός παραμένει πως δεν μπορούν να εξαφανιστούν παντελώς τα κουνούπια, αυτό είναι σίγουρο».

Ως «αντίμετρα» περιγράφει τις σε εξέλιξη –για μεγάλη περίοδο ανά έτος, πλέον– ανθρώπινες δράσεις, και το πώς αυτές επιδιώκεται να έχουν τα μέγιστα αποτελέσματα.

«Εντατικοποίηση των μέτρων και αεροψεκασμοί σε μερικές περιοχές. Έχοντας δράσεις από τα τέλη Απριλίου μέχρι τώρα, και με τέτοια εντατικοποίηση, σίγουρα υπάρχει αποτέλεσμα και κανείς δεν μπορεί να φανταστεί πώς θα ήταν χωρίς τις δράσεις αυτές αντιμετώπισης των κουνουπιών», σχολιάζει η καθηγήτρια, αναφερόμενη στους αεροψεκασμούς και τα όσα λαμβάνουν χώρα μέχρι το φθινόπωρο, όταν πλέον μειώνονται εκ των πραγμάτων οι πληθυσμοί των κουνουπιών, εξαιτίας της πτώσης της θερμοκρασίας στην επικράτεια.

Τα μέτρα που μπορούν να λάβουν οι πολίτες και οι πλέον επικίνδυνες ώρες στη διάρκεια της ημέρας
«Πρέπει να πάρουμε μέτρα εμείς οι ίδιοι, οι πολίτες, σε κάθε περίπτωση, ώστε να σταματήσουν να μας τσιμπούν», υπογραμμίζει η Άννα Παπά, ερωτηθείσα για τα μέτρα που μπορούν να ληφθούν σε ατομικό επίπεδο.

Το πλέον βασικό μέτρο είναι η αποφυγή των τσιμπημάτων των κουνουπιών, ειδικά σε συγκεκριμένες περιόδους της ημέρας. «Το πολύ βασικό είναι να προσπαθούμε τις πρωινές και τις απογευματινές ώρες να έχουμε τα αντικουνουπικά μας, τα εντομοκτόνα, όλα τα γνωστά μέτρα και μέσα που ξέρει ο κόσμος εδώ και τόσα χρόνια», εξηγεί, και προσθέτει πως για το κλίμα και τις συνθήκες της Ελλάδας, σημαντικό μέσο αποτροπής είναι και η τοποθέτηση σήτας στα ανοίγματα ενός σπιτιού. Επιπρόσθετα μέσα θωράκισης, σύμφωνα με την διευθύντρια του Εθνικού Κέντρου Αναφοράς Αρμποϊών και Αιμορραγικών Πυρετών είναι και τα κλιματιστικά, όπως και οι ανεμιστήρες.

Ως πιο σημαντικό μέτρο αποτροπής σε ό,τι αφορά κινδύνους για τη υγεία των πολιτών η Α. Παπά προκρίνει την αποφυγή της έκθεσής μας στα κουνούπια, ειδικά σε συγκεκριμένες ώρες της ημέρας.

«Προπαντός, πρέπει να αποφεύγεται η έκθεση στα κουνούπια τις πρωινές και τις απογευματινές ώρες, κάτι που είναι το πιο σημαντικό από όλα», επισημαίνει, και διευκρινίζει πως τις συγκεκριμένες ώρες και στο σούρουπο, από τις 6-7 το απόγευμα και μετά, «το συγκεκριμένο κουνούπι είναι πιο ενεργό. Υπάρχουν άλλα κουνούπια που είναι πιο ενεργά τις υπόλοιπες ώρες της ημέρας, αλλά το συγκεκριμένο, το επονομαζόμενο Culex, που μεταδίδει τον ΙΔΝ, είναι πιο πολύ ενεργό τις συγκεκριμένες ώρες, θέλει περισσότερη προσπάθεια για το καταπολεμήσουμε», αναφέρει επί του θέματος.

Η διευθύντρια του Εθνικού Κέντρου Αναφοράς Αρμποϊών και Αιμορραγικών Πυρετών προτρέπει ειδικότερα ομάδες πληθυσμού, όπως τα ηλικιωμένα άτομα ή τα άτομα που έχουν κάποιο συγκεκριμένο πρόβλημα υγείας να είναι μέσα σε κάποιο χώρο που να προστατεύεται με σήτα, ειδικότερα για το συγκεκριμένο δίωρο κάθε βράδυ, τις ώρες δηλαδή «πολύ μεγάλης κυκλοφορίας και έντονης δράσης των συγκεκριμένων κουνουπιών».

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Σωτήρης Κυριακίδης.