6 Αύγουστος 2019, 15:31 - Τελευταία Ενημέρωση: 6 Αύγουστος 2019, 13:57

Κοινωνικό Τιμολόγιο: Ανοίγει η εφαρμογή – Ποιοι είναι δικαιούχοι

  • Κοινωνικό Τιμολόγιο: Ανοίγει η εφαρμογή – Ποιοι είναι δικαιούχοι
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Συμέλα Παντζαρτζή)

Μέχρι και τις 31 Αυγούστου 2019 θα πρέπει να κάνουν τις αιτήσεις τους όσοι επιθυμούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα για Κοινωνικό Τιμολόγιο της ΔΕΗ. Όσοι έχουν ενταχθεί στο ΚΟΤ απαιτείται να υποβάλουν εκ νέου αίτηση εντός ενός μηνός από τη λήξη της οριζόμενης ή της παραταθείσας προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων (30ή Ιουλίου), οπότε και διενεργείται επανέλεγχος των προϋποθέσεων ένταξης στο ΚΟΤ.

Οι καταναλωτές έχουν δύο επιλογές για να ενταχθούν στο κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ. Το ΚΟΤ Α που αφορά στις περιπτώσεις που λαμβάνουν ΚΕΑ (Κοινωνικό Εισόδημα Αλλελεγγύης) και το ΚΟΤ Β όπου προβλέπονται συγκεκριμένα εισοδηματικά κριτήρια. Ωστόσο, η εφαρμογή θα είναι σύντομα διαθέσιμη για την υποβολή αιτήσεων ένταξης στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο με βάση τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια του φορολογικού έτους 2018, όπως υπογραμμίζεται στην ειδική σελίδα της ΗΔΙΚΑ για το ΚΟΤ.

Ενημερωθείτε αν είστε δικαιούχοι του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου ή αν μπορείτε να ενταχθείτε στο Μητρώο Ευάλωτων Πελατών σε 6 βήματα:

  1. Με την είσοδό σας στο σύστημα θα σας ζητηθεί να επιβεβαιώσετε τον ΑΜΚΑ σας και να συναινέσετε στην επεξεργασία των στοιχείων που απαιτούνται (τα δικά σας, του/της συζύγου και των προστατευόμενων τέκνων σας).
  2. Μετά τη συναίνεση σας, εμφανίζεται φόρμα που αναφέρει κάποια προσωπικά στοιχεία σας. Επιλέξτε για ποιο ΚΟΤ θέλετε να κάνετε αίτηση.
  3. Απαραίτητη είναι η συμπλήρωση αριθμού παροχής ηλεκτρικής ενέργειας. Επίσης απαιτείται το e-mail και ένας αριθμός κινητού τηλεφώνου που θα χρησιμοποιηθούν για αποστολή τυχόν ειδοποιήσεων.
  4. Για αιτήσεις ΚΟΤ-Α απαιτείται να έχετε εγκεκριμένη αίτηση ΚΕΑ. Δεν ισχύει πλέον η απαίτηση επικαιροποιημένης αίτησης ΚΕΑ το τελευταίο δίμηνο. Αρκεί να υπάρχει ενεργή εγκεκριμένη αίτηση. Για ΚΟΤ-Α δεν απαιτείται η συγκατάθεση των φιλοξενούμενων ατόμων γιατί έχει δοθεί στο ΚΕΑ. Για αιτήσεις ΚΟΤ-Β ή ένταξης στο Μητρώο Ευάλωτων Πελατών, σε περίπτωση που το νοικοκυριό σας έχει και ενήλικα φιλοξενούμενα μέλη, για να δείτε αν πληροίτε τα κριτήρια απαιτείται η συγκατάθεση των φιλοξενούμενων ατόμων μέσω των κωδικών τους Taxisnet για την προσπέλαση των στοιχείων τους από την ΑΑΔΕ. Αν για κάποιο άτομο απαιτείται συναίνεση αναφέρεται ευκρινώς.
  5. Εφόσον έχουν δοθεί όλες οι τυχόν απαιτούμενες συναινέσεις των ενήλικων μελών του νοικοκυριού σας, και έχουν συμπληρωθεί όλα τα απαιτούμενα πεδία, εμφανίζεται η πληροφορία αναφορικά με το εάν πληροίτε τα κριτήρια ή όχι.
  6. Για να καταστείτε δικαιούχος πρέπει να πατήσετε το κουμπί [Υποβολή Αίτησης]. Εάν πληροίτε τα κριτήρια του ΚΟΤ, εμφανίζεται και το όριο τετραμηνιαίας κατανάλωσης για τιμολόγηση με το ΚΟΤ που αιτηθήκατε. Στην αντίθετη περίπτωση, εμφανίζονται οι λόγοι απόρριψης αναλυτικά.