6 Αύγουστος 2019, 22:22 - Τελευταία Ενημέρωση: 6 Αύγουστος 2019, 22:41

«Πρέσπες 2019»: Για τα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων θα τραγουδήσουν οι αδελφοί Τσαχουρίδη

  • «Πρέσπες 2019»: Για τα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων θα τραγουδήσουν οι αδελφοί Τσαχουρίδη
    (Φωτ: facebook / Ματθαίος Τσαχουρίδης)

Συναυλίες στο νησάκι του Αγ. Αχιλλείου στη Μικρή Πρέσπα, μουσικές βραδιές και νεανικά σχήματα στην πόλη της Φλώρινας, μουσικές εκδηλώσεις στο Λιμνοχώρι Αμυνταίου με αφιέρωμα στα 100 χρόνια από την Γενοκτονία των Ποντίων, και αφιέρωμα στον Οδυσσέα Ελύτη με αφορμή τα 40 χρόνια από το Νόμπελ Λογοτεχνίας περιλαμβάνονται στο φετινό πρόγραμμα των εκδηλώσεων «Πρέσπες 2019» που θα γίνουν από 22 έως 26 Αυγούστου.

Το φεστιβάλ κλείνει φέτος 30 χρόνια ζωής, και το πρόγραμμά του είναι πιο πλούσιο από ποτέ.

Οι φετινές εκδηλώσεις είναι αφιερωμένες στον καθηγητή Νίκο Μουτσόπουλο γιατί, όπως δηλώνουν οι διοργανωτές, αυτός ανέσκαψε τη βυζαντινή βασιλική του Αγίου Αχιλλείου, και με το πολυετές και πολυσχιδές έργο του ανέδειξε το βυζαντινό παρελθόν της Πρέσπας.

Την Πέμπτη 22 Αυγούστου θα πραγματοποιηθεί μουσική εκδήλωση για τα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων στο Λιμνοχώρι, δίπλα στη λίμνη Ζάζαρη, με τους αδελφούς Τσαχουρίδη και τη Λιζέτα Νικολάου. Την Παρασκευή 23 Αυγούστου θα γίνει εκδήλωση για τα 95 χρόνια του Μίκη Θεοδωράκη με μεγάλη συναυλία στο Νέο Πάρκο Φλώρινας. Το Σάββατο 24 Αυγούστου στη βασιλική του Αγ. Αχιλλείου, σε μια μυσταγωγική βραδιά, ο Μανόλης Μητσιάς και η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη θα παρουσιάσουν ένα αφιέρωμα στον Νίκο Γκάτσο αλλά και σε άλλους Έλληνες ποιητές – από τον Σολωμό, τον Βάρναλη, τον Λειβαδίτη, τον Αναγνωστάκη, τον Σεφέρη, τον Ρίτσο και τον Ελύτη, μέχρι τους νεότερους Μάνο Ελευθερίου και Λευτέρη Παπαδόπουλο. Στο δεύτερο μέρος της βραδιάς η Έλλη Πασπαλά και η Ντιλέκ Κοτς θα τραγουδήσουν μελωδίες της Ευανθίας Ρεμπούτσικα.


Πλωτή γέφυρα προς το νησάκι του Αγίου Αχιλλείου (φωτ.: Δήμος Πρεσπών)

Την Κυριακή 25 Αυγούστου, στις όχθες του Σακουλέβα στην πόλη της Φλώρινας η μουσική βραδιά περιλαμβάνει τον Κώστα Χατζή, τη Ρένα Μόρφη και το συγκρότημα Ιμάμ Μπαϊλντί. Τέλος, τη Δευτέρα 26 Αυγούστου, στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Φλώρινας, θα γίνει αφιέρωμα στον Οδυσσέα Ελύτη και τα 40 χρόνια από το Νόμπελ Λογοτεχνίας, με τίτλο «Αυτός ο κόσμος ο μικρός, ο Μέγας».