5 Αύγουστος 2019, 18:47 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Αύγουστος 2019, 18:51

Η Ρωσία κατηγορεί ΗΠΑ και Γερμανία για παρεμβάσεις σε εσωτερικές υποθέσεις της

  • Η Ρωσία κατηγορεί ΗΠΑ και Γερμανία για παρεμβάσεις σε εσωτερικές υποθέσεις της
    Άνδρες των ρωσικών δυνάμεων καταστολής συλλαμβάνουν πολίτη που συμμετείχε στις διαδηλώσεις στο κέντρο της Μόσχας (φωτ.: EPA / Maxim Shipenkov)

Επίσημη διαμαρτυρία στα υπουργεία Εξωτερικών ΗΠΑ και Γερμανίας αναμένεται να κάνει η Ρωσία υποστηρίζοντας πως οι πρόσφατες διαδηλώσεις της αντιπολίτευσης που έγιναν στις 3 Αυγούστου στη Μόσχα είναι υποκινούμενες από αυτές, γεγονός που θεωρείται ευθεία παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας.

Πώς όμως υποστηρίζει η Μόσχα αυτή την κατηγορία;

Όπως εξήγησε η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ Μαρία Ζαχάροβα «η αμερικανική πρεσβεία είχε δημοσιεύσει χάρτη με την διαδρομή της πορείας, του λεγομένου περιπάτου που θα γίνονταν το Σάββατο», αλλά και «λεπτομέρειες για το ποια ώρα θ’ αρχίσει και ποια ώρα θα τελειώσει». Ωστόσο η Μαρία Ζαχάροβα επεσήμανε ότι στο τέλος της ανακοίνωσης της αμερικανικής πρεσβείας υπήρχε η παράκληση προς το κοινό να αποφεύγει αυτή την διαδρομή. Παράλληλα η ακόλουθος Τύπου της αμερικανικής πρεσβείας σχολίαζε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το αποτέλεσμα της συγκέντρωσης.


(Φωτ.: EPA / Maxim Shipenkov)

Η Μαρία Ζαχάροβα υπογράμμισε ότι δεν ήταν μόνο διπλωμάτες των δυτικών χωρών που αποπειράθηκαν να παρέμβουν στις εσωτερικές υποθέσεις της Ρωσίας, αλλά και σειρά μέσων μαζικής ενημέρωσης, μεταξύ των οποίων και το γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο της Deutche Welle, χαρακτηρίζοντας «τεράστιο λάθος το γεγονός ότι το δίκτυο αυτό μετέδωσε στη ρωσική γλώσσα την έκκληση προς τον κόσμο να συμμετάσχει στις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας».

Η απάντηση του γερμανικού ΥΠΕΞ 
Το Γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών, με αφορμή την κριτική που άσκησε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, δήλωσε ότι συζητούν από κοινού με την Ρωσία την κατάσταση γύρω από τις διαδηλώσεις στην Μόσχα.

«Για τη χθεσινή και τη σημερινή μας θέση ενημερώθηκε η Ρωσία, όπως διαπιστώσατε από τις δηλώσεις της επίσημης εκπροσώπου του ρωσικού ΥΠΕΞ, της κυρίας Ζαχάροβα, η οποία ήδη αντέδρασε σ’ αυτές.. Σε σχέση με αυτό, όπως είναι φυσικό θα τις μεταφέρουμε με σαφήνεια μέσω των εσωτερικών διαύλων στις συνομιλίες που διεξάγει η πρεσβεία μας» (στη Μόσχα-σ.σ), δήλωσε η επίσημη εκπρόσωπος Μαρία Ατνεμπάρ, προσθέτοντας ότι οι δηλώσεις που έκανε δημόσια το γερμανικό ΥΠΕΞ και η γερμανική κυβέρνηση επίσης «ελήφθησαν υπ όψιν».

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Μ.ΜΕΝ.