5 Αύγουστος 2019, 16:07 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Αύγουστος 2019, 15:24

Σύσταση αυτοτελούς Γραφείου Αμυντικής Διπλωματίας στο υπουργείο Εξωτερικών

  • Σύσταση αυτοτελούς Γραφείου Αμυντικής Διπλωματίας στο υπουργείο Εξωτερικών
    Νίκος Δένδιας και Νίκος Παναγιωτόπουλος υπογράφουν μνημόνιο συνεργασίας (φωτ.: υπουργείο Εθνικής Άμυνας)

Τη σύσταση αυτοτελούς Γραφείου Αμυντικής Διπλωματίας στο υπουργείο Εξωτερικών, στελεχωμένου από στρατιωτικό προσωπικό των τριών κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων καθώς και από διπλωματικό προσωπικό του υπουργείου Εξωτερικών, υπαγομένου απευθείας στον υπουργό Εξωτερικών, ανακοίνωσαν σήμερα οι υπουργοί Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Νίκος Παναγιωτόπουλος και Νίκος Δένδιας, υπογράφοντας το σχετικό μνημόνιο συνεργασίας. Στη συνάντηση παρέστη και ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής.

Με το μνημόνιο καθορίζεται η συνεργασία των δύο υπουργείων σε θέματα αμυντικής διπλωματίας, εθνικής άμυνας καθώς και σε θέματα διεθνών σχέσεων αμυντικού ενδιαφέροντος.

Ο Ν. Παναγιωτόπουλος, μετά την ολοκλήρωσης της συνάντησης, δήλωσε ότι τα δύο υπουργεία έρχονται πιο κοντά και αναπτύσσουν ένα στενό και εντατικό πλαίσιο συνεργασίας, κι αυτό γίνεται ώστε να υπάρχει καλύτερος και εντατικότερος συντονισμός μεταξύ των ενεργειών ανάμεσα στα δύο υπουργεία, «ώστε να έχουμε πιο αποτελεσματική, σε όλες τις εκφάνσεις, άσκηση της εξωτερικής πολιτικής της χώρας».

Από την πλευρά του ο Ν. Δένδιας υπογράμμισε ότι στόχος είναι ο απόλυτος συγχρονισμό μεταξύ των ενεργειών αλλά και των αντιλήψεων των δύο υπουργείων, και ο συγχρονισμός αυτός θα είναι συμβατός προς το ευρύτερο δόγμα της πατρίδας, «μιας χώρας μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που επιθυμεί πάντα να βρίσκεται στον πυρήνα της Ευρώπης, αλλά και μιας χώρας που επιθυμεί να έχει εξαιρετικές σχέσεις με όλους τους γείτονές της, να είναι παράγοντας σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή». Κλείνοντας, ο ΥΠΕΞ έστειλε σαφές μήνυμα στην Άγκυρα: «Δεν ξεχνούμε όμως ότι η χώρα μας, που παραδοσιακά κρατάει κλάδο ελαίας, είναι μια χώρα η οποία διαθέτει και ξίφος. Βρισκόμαστε, λοιπόν, σήμερα εδώ στην έδρα του ξίφους, για να τιμήσουμε αυτό το υπουργείο και να κάνουμε ένα ακόμα βήμα πιο στενής συνεργασίας».