5 Αύγουστος 2019, 14:10 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Αύγουστος 2019, 13:58

«Δίκαιο μοίρασμα» πλούτου στην κυπριακή ΑΟΖ ζητά ο Τσαβούσογλου

  • Ο Τσαβούσογλου ανοίγει παράθυρο για προσφυγή Τουρκίας-Ελλάδας στη Χάγη 4
    Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου (φωτ. αρχείου: EPA / Tumay Berkin)

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε ομιλία του σήμερα στην Άγκυρα, αναφέρθηκε σε συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων –που όπως υποστηρίζει υπάρχουν στην κυπριακή ΑΟΖ– τα οποία η Τουρκία θα συνεχίσει να υπερασπίζεται. Παράλληλα κάλεσε όλα τα μέρη στην ανατολική Μεσόγειο να συνεργασθούν με την Τουρκία για την επίλυση προβλημάτων στην περιοχή. Ο υπουργός Εξωτερικών της γειτονικής χώρας έκανε λόγο για τουρκική «υφαλοκρηπίδα», παρουσιάζοντας μάλιστα και χάρτη που δείχνει όλη την περιοχή νότια του Καστελόριζου και της Ρόδου (!), ενώ υποστήριξε ότι στόχος της Άγκυρας είναι το «δίκαιο μοίρασμα του πλούτου».

Είπε ακόμη ότι η Άγκυρα δεν αποκλείει καμία λύση για το Κυπριακό, όπως και δεν επιβάλλει κανένα μοντέλο, αλλά δεν σκοπεύει να καθίσει στο τραπέζι των συζητήσεων «μόνο και μόνο για να κάτσουμε».

«Η Κύπρος είναι εθνικός σκοπός. Η ισότητα και η ασφάλεια του τουρκοκυπριακού λαού είναι απαραίτητα. Πάνω σε αυτή τη βάση δεν αποκλείουμε καμία λύση», υπογράμμισε ο Τσαβούσογλου κατά τη διάρκεια της 11ης σύσκεψης των πρέσβεων που έγινε στην τουρκική πρωτεύουσα. Σημείωσε ακόμη πως «το μήνυμά μας προς όλους όσοι ενδιαφέρονται για την περιοχή της [Ανατολικής Μεσογείου] είναι το ίδιο. Αν συνεργαστείς μαζί μας, όλοι κερδίζουν». Στο πλαίσιο αυτό είπε ότι η Τουρκία θέλει να δει την Ελλάδα ως εταίρο για όλα τα θέματα της περιοχής στα πλαίσια του «καζάν-καζάν» (win-win).