5 Αύγουστος 2019, 17:02 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Αύγουστος 2019, 15:25

«Βίαιος Αύγουστος»: Σαν σήμερα, το 1918, οι Έλληνες του Τορόντο τελούν υπό διωγμό (βίντεο)

  • «Βίαιος Αύγουστος»: Σαν σήμερα, το 1918, οι Έλληνες του Τορόντο τελούν υπό διωγμό (βίντεο)
    (Φωτ.: Alan. L. Brown / torontoplaques.com)

Ήταν αρχές Αυγούστου του 1918 όταν ξέσπασαν βίαιες ταραχές στο Τορόντο εναντίον Ελλήνων μεταναστών. Εκείνο το καλοκαιρινό σαββατοκύριακο, με τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο να οδεύει προς το τέλος του, η μικρή (ακόμη) ελληνική κοινότητα του Τορόντο ήταν το θύμα της οργής και της δυσαρέσκειας των βετεράνων που επέστρεφαν και ένιωθαν πως τους είχαν εκτοπίσει, γράφει η Canadian Encyclopedia.

Η θρυαλλίδα;

Ο στρατιώτης Claude Cludernay, σακατεμένος στον πόλεμο, έτρωγε σε ένα εστιατόριο ελληνικής ιδιοκτησίας, το White City Cafe στο 433 Yonge Street την 1η Αυγούστου 1918. Αν και συνήθως φιλικός, ο Cludernay ήταν μεθυσμένος και επιθετικός. Χτύπησε έναν σερβιτόρο, ο οποίος τον έδιωξε από το κατάστημα και κάλεσε την Αστυνομία. Το μικρό αυτό γεγονός προκάλεσε αγανάκτηση. Από τις 2 έως τις 5 Αυγούστου του 1918, ορδές βετεράνων και πολιτών, περί τα 50.000 άτομα, έκαναν πορεία στους δρόμους του Τορόντο λεηλατώντας και καταστρέφοντας ελληνικές επιχειρήσεις.

Όταν αποκαταστάθηκε η ειρήνη, στις 5 Αυγούστου, πάνω από 150 διαδηλωτές είχαν τραυματιστεί ή νοσηλευτεί, 25 συνελήφθησαν, ενώ τραυματίες ήταν και 16 αστυνομικοί, οι 10 εκ των οποίων σοβαρά. Οι υλικές ζημιές στην περιουσία Ελλήνων μεταναστών ανέρχονταν σε πάνω από 100.000 δολάρια σε αξία εκείνης της εποχής, ή 1,25 εκατ. δολάρια σε σημερινή αξία.

Αν και η Ελλάδα ήταν ουδέτερη κατά το μεγαλύτερο μέρος του Πολέμου, ο Καναδάς δεν στρατολόγησε Ελληνοκαναδούς φοβούμενος ότι θα είναι στο πλευρό της Γερμανίας. Οι στρατιώτες έβλεπαν εκείνους που δεν πολέμησαν με περιφρόνηση.

Ωστόσο οι ταραχές ήταν τόσο συνέπεια «εντοπιότητας» όσο και πολιτικής. Πολλοί βετεράνοι ζούσαν στην περιοχή που προσδιορίζουν οι οδοί Jarvis, Yonge, Carleton και Dundas, επίσης τοποθεσία όπου έμενε ο μεγαλύτερος ελληνικός πληθυσμός στο Τορόντο και φιλοξενούσε τις επιχειρήσεις του. Ήταν ιδιαίτερα «ορατός» στόχος.

Ακόμη, εκείνο το διάστημα, στις 2 Αυγούστου, είχε προγραμματιστεί στην πόλη ένα συνέδριο της Great War Veterans Association. Δεκάδες χιλιάδες βετεράνοι ήταν στο Τορόντο, γεμάτοι με τα προβλήματά τους και έτοιμοι να επιρρίψουν το φταίξιμο.

Και το Πανεπιστήμιο του York σε σύνοψη από τους Thomas W. Gallant, George Treheles και Michael Vitopoulos αναφέρεται στις ταραχές κατά των Ελλήνων το 1918 στο Τορόντο.

Το Ίδρυμα Ελληνικής Κληρονομιάς (Hellenic Heritage Foundation, HHF), μη κερδοσκοπικός οργανισμός αφιερωμένος στην προώθηση του ελληνισμού στον Καναδά, διοργανώνει κάθε χρόνο εκδηλώσεις για τα γεγονότα του 1918 κατά των Ελλήνων.

  • Πηγή: ekirikas.com.