5 Αύγουστος 2019, 09:09 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Αύγουστος 2019, 08:41

Στη Βουλή δύο νομοσχέδια, ανεβαίνει το πολιτικό θερμόμετρο

  • Στη Βουλή δύο νομοσχέδια, ανεβαίνει το πολιτικό θερμόμετρο
    (Φωτ.: Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού / Δημήτρης Παπαμήτσος)

Στο κτήριο της Βουλής μετατοπίζεται αυτή την εβδομάδα το ενδιαφέρον, καθώς εισάγονται δύο νομοσχέδια που για το Μαξίμου είναι η αιχμή του… πολιτικού του δόρατος. Στόχος της κυβέρνησης, και ενόψει του Δεκαπενταύγουστου, είναι μέχρι το τέλος της εβδομάδας να έχει ολοκληρωθεί η πρώτη φάση του νομοθετικού έργου, κάτι που σημαίνει ότι το πολιτικό θερμόμετρο αναμένεται ν’ ανέβει κατακόρυφα.

Με βάση τον κοινοβουλευτικό προγραμματισμό, σήμερα το μεσημέρι θα ξεκινήσει στην Ολομέλεια η συζήτηση του νομοσχεδίου για το επιτελικό κράτος, το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί μέχρι την Τρίτη.

Για «σοβαρή μεταρρυθμιστική τομή για τη λειτουργία των κρατικών δομών» κάνει λόγο ο Γιώργος Γεραπετρίτης, που υποστηρίζει ότι δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα η κριτική για υπερσυγκέντρωση εξουσιών στον πρωθυπουργό. «Ο κ. Μητσοτάκης δημιουργεί ένα υδροκέφαλο υβρίδιο το οποίο ονομάζει Προεδρία της Κυβέρνησης», επισημαίνει η γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Όλγα Γεροβασίλη. «Συγκεντρωτικές αντιλήψεις» που πολεμήθηκαν συστηματικά από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, βλέπει ο εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ Παύλος Χριστίδης.

Το δεύτερο νομοσχέδιο που εισάγεται στη Βουλή είναι το διυπουργικό, που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τις ρυθμίσεις για την κυβερνησιμότητα στους ΟΤΑ και για το πανεπιστημιακό άσυλο. Η επεξεργασία του στην αρμόδια Επιτροπή θα ξεκινήσει σήμερα με τη διαδικασία του επείγοντος, ώστε η ψηφοφορία στην Ολομέλεια να γίνει το αργότερο μέχρι την Πέμπτη.

Επιπλέον, στο ίδιο σχέδιο νόμου περιλαμβάνονται διατάξεις για την ψηφιακή σύνταξη, τη διανομή φαρμάκων στους βαριά πάσχοντες, τη μείωση του επιτοκίου από το 5% στο 3% για οφειλές στα Ασφαλιστικά Ταμεία, αλλά και το ασυμβίβαστο για όσους κατείχαν θέσεις σε γραφεία πρωθυπουργού, υπουργών, ειδικού ή γενικού γραμματέα υπουργείου, με αναδρομική ισχύ 5 ετών. Η τελευταία ρύθμιση σημαίνει για τη Βασιλική Θάνου ότι αποχωρεί αυτομάτως από τη θέση της προέδρου της Επιτροπής Ανταγωνισμού.