4 Αύγουστος 2019, 09:54 - Τελευταία Ενημέρωση: 4 Αύγουστος 2019, 09:52

Σμιλιάνα Ζαχαρίεβα: Ρεκόρ Γκίνες με τη φωνή της!

  • Σμιλιάνα Ζαχαρίεβα: Ρεκόρ Γκίνες με τη φωνή της!
    Η Σμιλιάνα Ζαχαρίεβα (φωτ.: bgnow.eu)

Η Σμιλιάνα Ζαχαρίεβα ήξερε ότι διαθέτει χάρισμα όταν έβλεπε το κοινό της να δακρύζει ή να τρέμει όπου εμφανιζόταν. Σήμερα είναι κάτοχος του παγκόσμιου ρεκόρ Γκίνες, γεγονός που επιβεβαιώνει ότι η Βουλγάρα τραγουδίστρια διαθέτει μια από τις δυνατότερες φωνές στον πλανήτη. Η Ζαχαρίεβα λέει ότι ξέσπασε σε λυγμούς όταν τον περασμένο μήνα, της παραδόθηκε το πιστοποιητικό από το Guinness, το οποίο «πιστοποιούσε» ότι είχε πετύχει να πιάσει την υψηλότερη νότα για μεσόφωνο.

«Όταν είδα να γράφει η οθόνη 113,8 ντεσιμπέλ εξεπλάγην», λέει στο AFP η 48χρονη ερμηνεύτρια του λυρικού θεάτρου για το επίτευγμά της, τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Το παγκόσμιο ρεκόρ δυνατότερης φωνής με 121 ντεσιμπέλ κατέχει η Ιρλανδή καθηγήτρια Αναλίζα Φλάναγκαν, αλλά δεν υπήρχε μέχρι σήμερα ρεκόρ που να αφορά το τραγούδι. Η πληθωρική Βουλγάρα από τη Φιλιππούπολη αντιμετώπισε μια σειρά από σκληρές δοκιμασίες. Η Ζαχαρίεβα έπρεπε να τραγουδήσει σε ένα ήσυχο στούντιο και να ξεπεράσει τα 110 ντεσιμπέλ που είναι ο μέσος όρος του ανθρώπινου ορίου ανοχής, με το ηχόμετρο να έχει τοποθετηθεί σε απόσταση 2,5 μέτρων από εκείνη. Επίσης έπρεπε να κρατήσει την ίδια νότα για τουλάχιστον πέντε δευτερόλεπτα.


(Φωτ.: Smilyana Zaharieva / Facebook)

Το επίτευγμα της Ζαχαρίεβα των περίπου 113,8 ντεσιμπέλ είναι αντίστοιχο σε ένταση με μια συναυλία της ροκ, μια συναυλία συμφωνικής ορχήστρας ή τον ήχο από τη σειρήνα ενός ασθενοφόρου. Στην παιδική της ηλικία η Ζαχαρίεβα σπούδασε παραδοσιακή μουσική στην Εθνική Σχολή Παραδοσιακής Τέχνης στην οροσειρά της Ροδόπης στη νότια Βουλγαρία και στη συνέχεια πήρε το πτυχίο της από το Ωδείο της Φιλιππούπολης.

Επί σειρά ετών ανήκε στην γυναικεία χορωδία «Οι Μεγάλες Φωνές της Βουλγαρίας» με την οποία περιόδευε ανά τον κόσμο. Αλλά το 1996 τερμάτισε την καριέρα της. «Μια ημέρα γύρισα στο σπίτι και η μικρή μου κόρη δεν με αναγνώρισε. Μου ράγισε την καρδιά», λέει. Άνοιξε ένα τουριστικό πρακτορείο μαζί με τον σύζυγό της και πλέον τραγουδούσε για την οικογένεια και τους φίλους της. «Ενιωθα όμως ένα κενό. Η φωνή μου με πίεζε για να ξαναβγεί στην επιφάνεια», θυμάται.

Λάτρις της γιόγκα, η Ζαχαρίεβα ενδιαφέρεται για τις ανατολίτικες τεχνικές διαλογισμού και θέλει να διερευνήσει τις θεραπευτικές ιδιότητες του ήχου αναζητώντας συνεργασίες με άλλους καλλιτέχνες για το θέμα αυτό. Μάλιστα έχει ήδη απευθυνθεί στη Μαντόνα. «Θέλω να αξιοποιήσω τη φωνή που μου έχει δοθεί ως χάρισμα και να τη χρησιμοποιήσω για να βοηθήσω τους ανθρώπους και να περάσω ένα μήνυμα», λέει η Ζαχαρίεβα, μητέρα δύο παιδιών και πρόσφατα γιαγιά διδύμων.

  • Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ / AFP.