3 Αύγουστος 2019, 00:13 - Τελευταία Ενημέρωση: 2 Αύγουστος 2019, 23:57

O Fitch διατήρησε την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας

  • Ο Fitch υποβάθμισε το outlook της ελληνικής οικονομίας
    Εξωτερκή άποψη των γραφείων του οίκου πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch στη Νέα Υόρκη (φωτ.: EPA / Justin Lane)

Ο οίκος Fitch Ratings διατήρησε την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας του ελληνικού δημοσίου στη βαθμίδα «BB-», διατηρώντας παράλληλα σταθερό και το outlook, αλλά εκτιμώντας ότι τα υψηλά επίπεδα χρέους, οι αδύναμες προοπτικές ανάπτυξης και τα κόκκινα δάνεια φρενάρουν την υψηλότερη αξιολόγηση.

H επίδοση της Ελλάδας βασίζεται στα υψηλά επίπεδα κατά κεφαλήν εισοδήματος που ξεπερνούν κατά πολύ χώρες με αξιολόγηση ΒΒ και ΒΒΒ. Οι δε δημοσιονομικές επιδόσεις της τελευταίας τριετίας υπερβαίνουν χώρες με αξιολόγηση ΒΒ.

Ακόμα, ο οίκος αξιολόγησης αν και τονίζει ότι αποτελούν μια θετική εξέλιξη οι άμεσες κινήσεις της νέας ελληνικής κυβέρνησης με τις πολιτικές της υπέρ της ανάπτυξης και την προτεραιότητα που θέτει στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, εντούτοις σημειώνει ότι αναμένει τ’ αποτελέσματα του κυβερνητικού έργου πριν προχωρήσει σε αναβάθμιση.

Σχετικά με τη μακροπρόθεσμη πορεία του ελληνικού δημόσιου χρέους σημειώνει ότι –υπό την υπόθεση μέσου πρωτογενούς πλεονάσματος 1,9% του ΑΕΠ ως το 2040, μέση πραγματική ανάπτυξη 1,4% το ίδιο χρονικά διάστημα και πληθωρισμό κοντά στο 2%–, θα μπορέσει να μειωθεί σταδιακά στο 125% του ΑΕΠ ως το 2030 και στο 111% του ΑΕΠ ως το 2040, από 181% του ΑΕΠ το 2018.