18 Μάρτιος 2014, 17:00 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 19:27

Σαμαράς: Θα δοθούν πάνω από 500 εκατ. ευρώ σε 1 εκατομμύριο Ελλήνων

  • Σαμαράς: Εγώ εκβιασμούς δεν δέχομαι

Σαμαράς: Θα δοθούν πάνω από 500 εκατ. ευρώ σε 1 εκατομμύριο Ελλήνων

Σε πανηγυρικό κλίμα έγιναν οι δηλώσεις του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά από το υπουργείο Οικονομικών όπου βρέθηκε προκειμένου να σφραγίσει το κλείσιμο της συμφωνίας με την τρόικα. Μια συμφωνία, που δεν γνωρίζουμε ακόμα τις λεπτομέρειες που μπορεί να κάνουν την διαφορά αλλά και τα "ψιλά γράμματα". Ο κ. Σαμαράς είπε ότι σήμερα ολοκληρώνεται μια μακρά περίοδος δοκιμασιών. Ξεκαθάρισε ότι δεν θα υπάρξουν νέα μετρα λιτότητας και ότι μεσα στο 2014 θα επιστραφούν 2,8 δις ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Ανακοίνωσε επίσης έκτακτη ενίσχυση 20 εκατομμυρίων για τους αστέγους και μείωση των ασφαλιστικών εισφορών τόσο για τους εργοδότες όσο και για τους εργαζόμενους. Θα υπάρξει μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και από την πλευρά των εργοδοτών και από την πλευρά των εργαζομένων", δήλωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

"Όταν άλλοι αμφισβητούσαν τα επιτεύγματα της οικονομίας αυτή η κυβέρνηση εκτελούσε την αποστολή της. Βγάζουμε την χώρα από την κρίση. Με ικανοποίηση μεγάλη σας ανακοινώνω ότι πάνω από 500 εκατομμύρια ευρώ θα δοθούν αμέσως σε 1 εκατομμύριο Ελλήνων με βάση εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Δηλαδή σε αυτούς που αδικήθηκαν και τα έχουν περισσσότερο ανάγκη. Και μιλώ για τους ένστολους και τους χαμηλοσυνταξιούχους.

Όταν αναφέρθηκε στην μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και από την πλευρά των εργοδοτών και από την πλευρά των εργαζομένων τόνισε ότι αυτό θα ανακουφίσει επιχειρήσεις και ιδιαίτερα τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις αλλα και τους εργαζόμενους.

Αναλύοντάς το είπε ότι θα μειωθούν κατά 2,9% οι εργοδοτικές εισφορές και κατά 1% οι εισφορές των εργαζομένων, ώστε συνολικά το κόστος εργασίας να μειωθεί από το 44% στο 40,9%.

Επίσης, εξήγγειλε την εκταμίευση άλλου ενός δις ευρώ από ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς ιδιώτες μέσα στο 2014 το οποίο όπως είπε θα δώσει άμεση ρευστότητα και θα βοηθήσει στην ανάπτυξη. Συνολικά, μέσα στο 2014 το συνολικό ποσό θα φτάσει στα 2,8 δισ. ευρώ.

Και συνέχισε: "Επομένως δεν θα υπάρξουν νεα μέτρα λιτότητας όπως κακόπιστα υποστήριζαν ορισμένοι.

«Τα φτερά δεν μας τα κολλάει στους ώμους κάποιος άλλος αλλά βγαίνουν από την ψυχή μας», είπε χαρακτηριστικά.

Όλη η δήλωση του πρωθυπουργού

«Οι μακρές διαπραγματεύσεις με την Τρόικα ολοκληρώνονται με επιτυχία. Όταν άλλοι αμφισβητούσαν τα επιτεύγματα της οικονομίας ή προσπαθούσαν και να τα ματαιώσουν ακόμα, αυτή η Κυβέρνηση ενωμένη έκανε με σοβαρότητα αυτό που είναι η αποστολή της, να βγάλει τη Χώρα από την κρίση.

Είχαμε υποσχεθεί να αποτρέψουμε την έξοδο της Χώρας από το ευρώ. Και το πετύχαμε.

Είχαμε υποσχεθεί να βγάλουμε τη Χώρα από την ύφεση. Το πετυχαίνουμε τώρα.

Αγωνιζόμασταν να πετύχουμε πρωτογενές πλεόνασμα και μάλιστα πιο νωρίς απ’ ό,τι προέβλεπε το Πρόγραμμα, για να μην εξαρτάται συνεχώς η Χώρα μας από καινούργια δάνεια. Και το καταφέραμε.

Είχαμε υποσχεθεί να μοιράσουμε μέρος της υπέρβασης του στόχου του πλεονάσματος στην οικονομία για να ανταμειφθούν οι τεράστιες θυσίες του Ελληνικού λαού. Αυτό κάνουμε τώρα.

Και με ικανοποίηση- λοιπόν- μεγάλη, σας ανακοινώνω ότι πάνω από 500 εκατομμύρια ευρώ θα δοθούν αμέσως σε ένα εκατομμύριο Ελλήνων, με βάση εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Δηλαδή στους φτωχότερους, σε αυτούς που αδικήθηκαν περισσότερο, σε αυτούς που το έχουν περισσότερο ανάγκη. Και βεβαίως στους ένστολους με μηνιαίο μισθό κάτω από 1500 ευρώ. Όπως ακριβώς είχαμε υποσχεθεί.

Παίρνουμε μάλιστα και ειδική μέριμνα για το πιο αδύναμο μέρος των συμπολιτών μας, που έχουν ανελέητα χτυπηθεί από την κρίση: τους άστεγους! Για τους οποίους προβλέπουμε έκτακτη ενίσχυση 20 εκατομμυρίων στις υπηρεσίες που τους προσφέρονται, στέγαση, φαγητό κλπ. Αλλά ειδικά για τους αστέγους, σε λίγες μέρες θα έχω πολλά περισσότερα να σας πω…

Ακόμα, από την πρώτη Ιουλίου, θα υπάρξει μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και από την πλευρά των εργοδοτών και από την πλευρά των εργαζομένων. Από 44% του μισθού, περίπου, οι εισφορές μειώνονται κατά 3,9%, στο 40%. Έτσι μειώνεται το εργασιακό κόστος. Για κάθε 100 ευρώ, δηλαδή, που πλήρωναν οι εργοδότες σε ασφαλιστικές εισφορές, θα πληρώνουν τώρα 89 ευρώ. Και για κάθε 100 ευρώ εισφορών που πλήρωναν οι εργαζόμενοι από την πλευρά τους, θα πληρώνουν τώρα 94.

Αυτό το είχαμε υποσχεθεί, θα ανακουφίσει σίγουρα τις επιχειρήσεις, και ιδιαίτερα τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που εκείνες δίνουν την αύξηση στην εργασία, θα δώσει- δηλαδή- ώθηση στην απασχόληση, αλλά και θα οδηγήσει και σε αύξηση αποδοχών των εργαζομένων σε όλο τον ιδιωτικό τομέα.

Ακόμα, μέσα στο 2014, θα δοθεί άλλο ένα δισεκατομμύριο σε επιστροφές παλαιών ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου προς τους ιδιώτες, επιπλέον εκείνων που είχαν προβλεφθεί από το πρόγραμμα. Έτσι, οι πληρωμές ληξιπρόθεσμων οφειλών φέτος θα φτάσουν τα 2,8 δισεκατομμύρια. Κι αυτό θα δώσει- όπως καταλαβαίνει ο καθένας- άμεση ρευστότητα στην οικονομία και θα βοηθήσει ακόμα περισσότερο την αναγκαία Ανάκαμψη.

Επομένως, όχι μόνο δεν χρειάζονται, ούτε πρόκειται να υπάρξουν, νέα μέτρα λιτότητας, όπως με μόνιμη κακοπιστία προεξοφλούσαν ορισμένοι, αλλά προκύπτει σημαντική ανακούφιση για τους Έλληνες πολίτες που επιβεβαιώνει, άλλωστε, και τις προβλέψεις του Προϋπολογισμού.

Και φυσικά, ένα μέρος του πλεονάσματος θα δοθεί για αποπληρωμή του χρέους κατά τα συμφωνημένα και, πάντως και εδώ, νωρίτερα από τις προβλέψεις.
Η συμφωνία προβλέπει ακόμα- όπως το ξέρετε εσείς καλά- πολλές σημαντικές διαρθρωτικές αλλαγές αναπτυξιακού χαρακτήρα, που απελευθερώνουν την οικονομία, που αυξάνουν την ανταγωνιστικότητα, που μειώνουν τις τιμές. Μιλάω- δηλαδή- για μεταρρυθμίσεις που έχουν ήδη γίνει σε άλλες χώρες της Ευρώπης και που θα έπρεπε να έχουν γίνει από πάρα πολλά χρόνια πριν στην Ελλάδα. Τώρα αυτή η καθυστέρηση της Χώρας μας ξεπερνιέται οριστικά.

Βεβαίως, η προσπάθεια συνεχίζεται. Θα γίνουμε μια σύγχρονη Ευρωπαϊκή οικονομία. Μια νέα Ελλάδα. Αλλά, σήμερα ολοκληρώνεται μια μεγάλη περίοδος δοκιμασιών, και γίνεται ένα νέο ξεκίνημα.

Με ελπίδα, γιατί οι θυσίες αποδίδουν.

Με ακόμα περισσότερη ελπίδα, γιατί τα αποτελέσματα γίνονται πλέον ορατά, χειροπιαστά, για τον πολίτη.

Και με αξιοπιστία πάνω από όλα. Γιατί η Κυβέρνηση τηρεί τις δεσμεύσεις της.

Και κάτι ακόμα: Τα φτερά μας τα κολλάει- λένε ορισμένοι- κάποιος άλλος στους ώμους μας. Δεν μας τα κολλάει κάποιος άλλος στους ώμους μας.

Τα φτερά βγαίνουν από την ψυχή μας.

Την Ελλάδα, λοιπόν, την πιστεύουμε και θα την σηκώσουμε και πάλι ψηλά…

Σας ευχαριστώ πολύ».

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας νωρίτερα δήλωσε: "Τελειώσαμε μια δύσκολη διαπραγμάτευση. Τα κείμενα διαμορφώνονται και τελειώνουν. Ευχαριστώ τον πρωθυπουργό γι αυτούς τους 7 μήνες. Κατορθώσαμε να πετύχουμε αρκετά θέματα. Ευχαριστώ όλους τους υπουργούς που σε αυτή την στιγμή ήμασταν ενωμένοι."

'Εκλεισε, έστω και σε μία τεχνική μορφή, η συμφωνία της κυβέρνησης με την τρόικα.

«Έχουμε συμφωνήσει στις πολιτικές του προγράμματος και αναμένουμε να φτάσουμε σε συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο μέσα στην ημέρα» δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Όλι Ρεν, ερωτηθείς σχετικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων επί της αξιολόγησης του προγράμματος προσαρμογής.
Ο Σάϊμον Ο΄Κόνορ υπογράμμισε ότι οι συζητήσεις ήταν χρονοβόρες γιατί τα θέματα ήταν δύσκολα και πολύπλοκα. Το σημαντικό είναι ότι βρισκόμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία και μέσα στην ημέρα θα υπάρξουν ανακοινώσεις, επισήμανε.

Με τη συμφωνία στις βαλίτσες ο Γ. Στουρνάρας αναχωρεί για τις Βρυξέλλες, όπου θα ληφθούν πολύ σημαντικές αποφάσεις για τις τράπεζες, ενώ ο Π. Τόμσεν, του ΔΝΤ, βρίσκεται ήδη στο αεροπλάνο της επιστροφής.

Όπως όλα δείχνουν τα αγκάθια πηγαίνουν για μετά τις ευρωεκλογές και μάλιστα προς το τέλος του έτους.

Αναλυτικά στην συμφωνία περιλαμβάνονται τα εξής:

- το πάγωμα για έξι μήνες της απελευθέρωσης των ομαδικών απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα αλλά και η δημιουργία ενός ανώτατου συμβουλίου με τη συμμετοχή πιθανότατα της ΓΣΕΕ και των εργοδοτών, που θα εξετάζει τα αιτήματα εταιρειών για επιπλέον απολύσεις

- Αναβολή στις αποφάσεις για τις επιπλέον απολύσεις στο Δημόσιο για το 2015, ενώ ακούγεται πως πιθανόν οι εξτρά απολύσεις να μοιραστούν στα έτη 2014 - 2015

- Διανομή ενός ποσού πάνω από 500 εκατομμύρια ευρώ από το πρωτογενές πλεόνασμα στους ένστολους και χαμηλοσυνταξιούχους

- 1,8 δις για εξόφληση οφειλών του Δημοσίου σε ιδιώτες, ώστε να υπάρχει η αναπτυξιακή διάσταση που ζητούσε η τρόικα

Μένει επίσης να εξακριβωθεί η τελική απόφαση για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, για την οποία διαρρέεται πως θα γίνει με βάση τις τρέχουσες τιμές τους στο Χρηματιστήριο, κάτι που αναμένεται να πυροδοτήσει πλήθος αντιδράσεων.

Πηγή: newsit.gr