30 Ιούλιος 2019, 12:08 - Τελευταία Ενημέρωση: 30 Ιούλιος 2019, 12:21

Ψηφίζεται σήμερα το φορολογικό με ΕΝΦΙΑ και 120 δόσεις

  • Οι σχέσεις κράτους-Εκκλησίας και η εκλογή Προέδρου στη συζήτηση για τη Συνταγματική Αναθεώρηση
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αλέξανδρος Μπελτές)

Αφού πήρε χθες το πράσινο φως από την Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής με τις ψήφους της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ, σήμερα αργά το απόγευμα αναμένεται να ψηφιστεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος από την Ολομέλεια το μίνι φορολογικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης που περιέχει τις ρυθμίσεις για τον ΕΝΦΙΑ και τις 120 δόσεις.

Με ενδιαφέρον, πάντως, αναμένεται η τοποθέτηση του υπουργού Οικονομικών, ο οποίος αναμένεται να αποσαφηνίσει αν και ποιες από τις τροπολογίες που έχει καταθέσει η αντιπολίτευση προτίθεται να κάνει δεκτές.

Ο Χρήστος Σταϊκούρας δήλωσε ότι πρώτη προτεραιότητα είναι η μείωση του ΕΝΦΙΑ μεσοσταθμικά κατά 22% από το 2019 με τη δέσμευση της κυβέρνησης για μείωση του φόρου των ακινήτων 30% μεσοσταθμικά να ισχύει στο ακέραιο, ενώ υπογράμμισε ότι από τη ρύθμιση επωφελούνται όλοι οι πολίτες και στη συντριπτική πλειοψηφία τους τα οικονομικά κατώτερα και τα μεσαία στρώματα.

Ως δεύτερη προτεραιότητα έθεσε τη διεύρυνση του θεσμικού πλαισίου ρύθμισης των 120 δόσεων, και κατέστησε σαφές ότι «αυτή η εξαιρετικά ευνοϊκή ρύθμιση» είναι η τελευταία. Προανήγγειλε ότι μετά τη λήξη της εισάγεται ένα σταθερό, οικονομικά εύλογο και δίκαιο σύστημα πάγιων ρυθμίσεων, που θα αποτρέπει την ανάγκη καταφυγής σε έκτακτες ρυθμίσεις και θα είναι γνωστό σε όλους, έτσι ώστε να οικοδομηθεί η σταθερότητα και το κράτος να ανακτήσει σταδιακά την εμπιστοσύνη των πολιτών.