29 Ιούλιος 2019, 23:34 - Τελευταία Ενημέρωση: 29 Ιούλιος 2019, 23:33

Μητσοτάκης: Το Κυπριακό πρώτος στόχος της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής

  • Μητσοτάκης: Το Κυπριακό πρώτος στόχος της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού / Δημήτρης Παπαμήτσος)

Τη δέσμευσή του ότι η Αθήνα είναι προσηλωμένη στο δρόμο της στενής συνεργασίας και συστράτευσης με τη Λευκωσία επανέλαβε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην αντιφώνησή του κατά τη διάρκεια του επίσημου δείπνου που παρέθεσε προς τιμήν του ο Νίκος Αναστασιάδης. Ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι η πρώτη επίσημη επίσκεψή του γίνεται στην Κύπρο, και για να τονίσει ότι πρώτος και αδιαπραγμάτευτος στόχος της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής είναι η επίλυση του Κυπριακού, ενός ζητήματος «εισβολής και κατοχής».

Μητσοτάκης: Μένουμε προσηλωμένοι στον τερματισμό της κατοχής και στην εξεύρεση μιας συνολικής λύσης δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής.

Όπως είπε, δεν νοείται πρόοδος χωρίς την πλήρη κατάργηση των εγγυήσεων και την αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων, ενώ σημείωσε ότι σε μια επανενωμένη Κύπρο η νόμιμη κυβέρνηση θα διαχειρίζεται αποτελεσματικά, δίκαια και προς όφελος του λαού και των κοινοτήτων της τα αγαθά του νησιού, όπως είναι οι υδρογονάνθρακες.

Αναφερόμενος στην τουρκική προκλητικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι η Άγκυρα επιχειρεί και πάλι ν’ αμφισβητήσει την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας και να παρεμποδίσει την άσκηση των δικαιωμάτων της που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο και αναγνωρίζονται από το σύνολο της διεθνούς κοινότητας. «Ο μόνος σταθερός οδηγός για την ειρηνική συνύπαρξη είναι το διεθνές δίκαιο. Και αυτό η Τουρκία πρέπει να το εννοήσει εμπράκτως. Είναι προϋπόθεση για ουσιαστικές συνομιλίες και για βιώσιμη λύση», εξήγησε.

Επιπλέον χαρακτήρισε θετική εξέλιξη την επικείμενη συνάντηση του Νίκου Αναστασιάδη με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, εκφράζοντας την προσδοκία ότι «και η άλλη πλευρά προσέρχεται σε αυτήν τη συζήτηση με εποικοδομητική διάθεση».

  • Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ.