18 Μάρτιος 2014, 12:00 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 19:27

Αναλυτικά το πρόγραμμα των εκδηλώσεων προώθησης της Γενοκτονίας των Ποντίων στις Βρυξέλλες

  • Αναλυτικά το πρόγραμμα των εκδηλώσεων προώθησης της Γενοκτονίας των Ποντίων στις Βρυξέλλες

Eκδηλώσεις προώθησης της Γενοκτονίας των Ποντίων στις Βρυξέλλες. Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα παρακάτω.

Οι Πρόεδροι του ΠΑ.Σ.Π.Ε., της Ο.Σ.Ε.Π.Ε., ΤΗΣ Π.Ο.Π.Σ., ΤΗΣ Ο.Π.Σ.Α. και οι εκπρόσωποι φορέων από τις χώρες της πρ. Ε.Σ.Σ.Δ., της Νότιας Αφρικής και της «Ευξείνου Λέσχης Ευρωπαΐων Πολιτών», σας προσκαλούν να τιμήσετε με την παρουσία σας, την ημερίδα που διοργανώνουν με θέμα:

1) «Το Ποντιακό Ζήτημα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο»
2) «Η τύχη των Ελληνοχριστιανικών Μνημείων και τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Τουρκία», που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες στις 07 Απριλίου 2014 και ώρα 18:00 στην αίθουσα Α3Ε-2, στο κτίριο ALTIERO SPINELLI του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Για το Συντονιστικό όργανο των φορέων

Στέφανος Τανιμανίδης
Επίτιμος Πρόεδρος Π.Ο.Π.Σ

Πρόγραμμα:

Κυριακή 6 Απριλίου 2014

11:00 – Επιμνημόσυνη δέηση στον Μητροπολιτικό Ναό των Ταξιαρχών(Av. De Stalingrand 34, 1000 Βρυξέλλες), χοροστατούντος του Μητροπολίτη Βρυξελλών, κ. Αθηναγόρα, που οργανώνεται από το Σύλλογο Ελλήνων Ποντίων στις Βρυξέλλες, «Καμίαν Κέν Αργώς».

11:55 – Ομιλία., από τον κ. Στέφανο Τανιμανίδη, Επίτιμο Πρόεδρο της Π.Ο.Π.Σ. με θέμα : « Γιατί επιμένουμε, ενενήντα ένα χρόνια μετά την Γενοκτονία και τον ξεριζωμό που υπέστησαν οι πρόγονοί  μας από τις εστίες τους».

13:00 -19:00 - Ελεύθερη περιήγηση στις Βρυξέλλες

19:00 - Συνεστίαση και χορευτική εκδήλωση σε αίθουσα στις Βρυξέλλες

Διεκδικούμε το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των χιλιάδων «Ποντιόφωνων της Τουρκίας», που δεκαετίες τώρα καταπατούνται ή στραγγαλίζονται

Δευτέρα 7 Απριλίου 2014

9:00 – Είσοδος ( Place du Luxembourg) αποστολής στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

9:30 - Καλωσόρισμα και περιήγηση στους χώρους του Κοινοβουλίου από τον Ευρωβουλευτή κ. Γιώργο Χατζημαρκάκη.

11:00 - Συναντήσεις με στελέχη και εκπροσώπους οργάνων και πολιτικών σχηματισμών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

15:00 - 17:00 - Συνέντευξη Τύπου στην αίθουσα  PHS 1 C047  του Ε.Κ

17:50 - Προσέλευση στην αίθουσα Α3Ε-2, στο κτίριο Altiero Spinelli.

18:00 - Χαιρετισμός από εκπρόσωπο του Ε.Κ. και τον Ευρωβουλευτή, Γιώργο Χατζημαρκάκη.

18:25 - Αντιφώνηση από εκπροσώπους της αποστολής.

18:45 - Θέμα: «Ανθρώπινα δικαιώματα στην Τουρκία». Ομιλητής:
ο κ. Χρήστος Δουλγερίδης. Υπουργός Τουρισμού του Βελγίου.

19:00 - Θέμα: «Η τύχη των ελληνοχριστιανικών μνημείων στην Τουρκία και η μετατροπή του ναού της Αγίας Σοφίας Τραπεζούντας, από μουσείο σε τζαμί».
Ομιλητής: ο κ. Στάθης Ταξίδης, εκπαιδευτικός-συγγραφέας.

19:15 - Θέμα: «Μεταφορά των 156 κειμηλίων της Μονής της «Παναγίας Σουμελά», που φυλάσσονται σε διάφορους χώρους στην Τουρκία, στην ανακαινισμένη Μονή στον ιστορικό Πόντο».
Ομιλητής: Ο κ.Χαράλαμπος Αποστολίδης, δικηγόρος.

19:30 - Τοποθετήσεις ευρωβουλευτών, εκπροσώπων πολιτικών σχηματισμών και φορέων.
20:00 - Έκδοση σχετικού ψηφίσματος.

Παρουσίαση του πυρρίχιου χορού, από χορευτικό τμήμα, της "Ένωση Ποντίων Καλαμαριάς". Στη λύρα, ο Αθανάσιος  Στυλίδης και στο νταούλι ο Κώστας Ζώης. Λήξη Ημερίδας.

Το πρόγραμμα θα συντονίσουν ,η δικηγόρος κ. Αικατερίνη Τσαπικίδου και ο δημοσιογράφος Αντώνης Πουγαρίδης.

Στο χώρο της ημερίδας θα λειτουργήσει, σχετική  έκθεση φωτογραφίας, , σε επιμέλεια της  προέδρου της «Εύξεινου Λέσχης Τρικάλων» , κ.  Λένας  Σαββίδου.
Στη συνέχεια θα παρατεθεί γεύμα στα μέλη της αποστολής από τον κ. Γιώργο Χατζημαρκάκη, σε μαγαζί στην Grand Ρlaz των Βρυξελλών.
               
Αγωνιζόμαστε και ενδιαφερόμαστε για την τύχη των Ελληνικών - Χριστιανικών Μνημείων στην Τουρκία που καταστρέφονται ή μεθοδευμένα επιχειρείται η αλλοίωση της ιστορίας, της προέλευσης και της φυσιογνωμίας τους.

Συνοπτικό ιστορικό της Γενοκτονίας που συντελέστηκε σε βάρος του Ελληνισμού του Πόντου από τους Νεότουρκους και τους Κεμαλιστές την περίοδο 1914-1923

Στις 19 Μαΐου 1919 με εντολή του Μουσταφά Κεμάλ Πασά, τέθηκε σε εφαρμογή η δεύτερη φάση του άρτια μελετημένου σχεδίου εξόντωσης του ελληνικού πληθυσμού που διέμενε στα βόρεια παράλια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Η επιχείρηση άρχισε με τη σύλληψη και την εκτέλεση της πνευματικής και κοινωνικής ηγεσίας του Ελληνισμού του Πόντου και συνεχίστηκε με μαζικές σφαγές, εξορίες και εκτοπίσεις Ποντίων σε όλη την Οθωμανική επικράτεια.

Ανάμεσα στα εκατοντάδες ντοκουμέντα που πιστοποιούν το ειδεχθές αυτό έγκλημα και έχουν δημοσιευθεί, χαρακτηριστική είναι η δήλωση του Βρετανού Πρωθυπουργού Λόιντ Τζωρτζ στη Βουλή των Κοινοτήτων τον Ιούνιο του 1922:

«Στον Πόντο δεκάδες χιλιάδες Ελλήνων, ανδρών, γυναικών και παιδιών απελαύνονταν και πέθαιναν. Ήταν καθαρή και ηθελημένη εξολόθρευση. Εξολόθρευση δεν είναι δική μου λέξη. Είναι η λέξη που χρησιμοποιεί η Αμερικάνικη Αποστολή.»

Τελικά 353.000 Έλληνες του Πόντου εξοντώθηκαν με πρωτοφανή βαρβαρότητα. Το έγκλημα της Γενοκτονίας είχε συντελεστεί  αρχικά (1914-1918) από τους Νεότουρκουςκαι έμελλε να ολοκληρωθεί  το (1919-1923) από τους Κεμαλιστές: Όσοι επέζησαν αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, τα ιερά τους και ότι για τρείς χιλιάδες χρόνια οι ίδιοι και οι πρόγονοί τους είχαν δημιουργήσει. Εκκλησίες , μοναστήρια, μνημεία πολιτισμού, εκπαιδευτήρια, επιχειρήσεις, χιλιάδες  συγγενείς και φίλους, που βίαια είχαν εξισλαμισθεί,  να διασκορπιστούν σε όλο τον κόσμο και να μετακινηθούν οι πρόσφυγες στην Ελλάδα και στις χώρες της πρώην Ε.Σ.Σ.Δ.

15/28 Σεπτεμβρίου 1921 φυλακαί Τιμαρχανέ – Αμάσειας
Φίλτατη Ουρανία

Χθές ημέραν της Σταυροπροσκυνήσεως επαρουσιάσθην εις το δικαστήριον Ιστικλάλ, καμίαν ελπίδα δεν έχω πλέον, σήμερον θα δοθή η απόφασις η οποία βεβαίως θα είναι καταδικαστική, σας αφήνω υγείαν και εις την προστασίαν του Παναγάθου περιττά τα πολλά λόγια, θάρρος και εγκαρτέρησις και ελπίς επί Κύριον, δια να ημπορέσης το κατά δύναμιν να σηκώσης το βαρύ φορτίον σου.

Σας γλυκοφιλώ όλους
Ο Ματθαίος σου

Υ.Γ. Εις τα φίλτατα την ευχήν μου, καλήν πρόοδον και καλήν διαγωγήν όπως και μακρόθεν αγάλλεται.
                                                     
Ο ίδιος
(Ο Βουλευτής Τραπεζούντας στην Οθωμανική Βουλή Ματθαίος Κωφίδης)

Αγωνιζόμαστε: Για την καθιέρωση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο της 19ης Μαΐου ημέρα μνήμης των θυμάτων της Γενοκτονίας του Κεμαλισμού

Τμήμα σύνταξης
Pontos-News.Gr

Διαβάστε ακόμα:


Οι εκδηλώσεις προώθησης της Γενοκτονίας των Ποντίων στις Βρυξέλλες

Η Ομοσπονδία Συλλόγων Ελλήνων Ποντίων Ευρώπης δεν συμμετέχει στις εκδηλώσεις στις Βρυξέλλες