29 Ιούλιος 2019, 18:06 - Τελευταία Ενημέρωση: 29 Ιούλιος 2019, 17:37

Χαμός στα «Ποντιακά Πολιτιστικά Δρώμενα» στην Κατερίνη

  • Χαμός στα «Ποντιακά Πολιτιστικά Δρώμενα» στην Κατερίνη
    (Φωτ.: Ένωση Ποντίων Πιερίας)
  • Χαμός στα «Ποντιακά Πολιτιστικά Δρώμενα» στην Κατερίνη

Το 6ο Δημοτικό Σχολείο Κατερίνης, όπου πραγματοποιούνται και φέτος τα «Ποντιακά Πολιτιστικά Δρώμενα» της Ένωσης Ποντίων Πιερίας, έχει ζωντανέψει για τα καλά αυτό το διάστημα. Πρόκειται για μια γιορτή πολιτισμού στην καρδιά του καλοκαιριού, που έχει γίνει πλέον θεσμός για τα πολιτιστικά δρώμενα της περιοχής και όχι μόνο, χάρη στις άοκνες προσπάθειες της Ένωσης Ποντίων Πιερίας.

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν την Παρασκευή 26 Ιουλίου και ολοκληρώνονται σήμερα με τη θεατρική παράσταση «Ταπιάτ' 'κί αλλάζομεν» από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μεσόβουνου «Κρέμιτσα».

Την πρώτη μέρα παραδοσιακούς χορούς του Πόντου παρουσίασε η Ένωση Ποντίων Πιερίας και ακολούθησε ποντιακό γλέντι με τους: Γιώργο Σοφιανίδη και Γιάννη Αθανασιάδη στο τραγούδι, Κώστα Παπουτσίδη στη λύρα, Ιορδάνη Πασχαλίδη στο αγγείο και το γαβάλ', κ.ά. Το Σάββατο 27 Ιουλίου, μετά τη βράβευση των μαθητών της Ένωσης που αρίστευσαν, παρουσιάστηκαν παραδοσιακοί χοροί της Κρήτης από το Εργαστήρι Κρητικής Παράδοσης και Πολιτισμού Πιερίας «Το Ξαθέρι». Στη σκηνή αργότερα ανέβηκαν οι: Σωκράτης Κυψελίδης, Παναγιώτης Ασλανίδης, Κώστας Σωπιάδης και Γιώργος Φιρινίδης στο τραγούδι και τη λύρα, εκτοξεύοντας το κέφι στα ύψη.

Χθες η βραδιά άνοιξε με ποντιακούς χορούς από την Ένωση Ποντίων Πιερίας και ολοκληρώθηκε με δυνατό ποντιακό γλέντι και τη συμμετοχή του Αλέξη Παρχαρίδη και της Μελίνας Παραστατίδου στο τραγούδι, του Κώστα Παπουτσίδη στη λύρα κ.ά.

Παράλληλα με τις τετραήμερες εκδηλώσεις το κοινό έχει την ευκαιρία να ξεναγηθεί στις εκθέσεις φωτογραφίας «3.000 χρόνια ελληνικής ιστορίας» και ζωγραφικής «Γενοκτονία του ποντιακού ελληνισμού» της Ένωσης Ποντίων Πιερίας, να περιπλανηθεί στην έκθεση βιβλίου από το βιβλιοπωλείο «Νέστωρ» καθώς και να ενημερωθεί για τις δράσεις των συλλόγων Καρκινοπαθών Κατερίνης-Πιερίας «Αγία Αικατερίνη» και Προστασίας Παίδων «Βενιαμίν».

Εκδηλωσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ26
ΙΟΥΛΙΟΣ
2019