29 Ιούλιος 2019, 08:35 - Τελευταία Ενημέρωση: 29 Ιούλιος 2019, 08:45

Ο Μητσοτάκης στην Κύπρο στη σκιά των τουρκικών προκλήσεων

  • Ο Μητσοτάκης στην Κύπρο στη σκιά των τουρκικών προκλήσεων
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Γραφείο Τύπου Προεδρίας / Χρ. Αβρααμίδης)

Στην Κύπρο για την πρώτη του επίσημη επίσκεψη (όπως συνηθίζουν να κάνουν όλοι οι νέοι πρωθυπουργοί) θα βρίσκεται από σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε μια περίοδο, ωστόσο, κατά την οποία εντείνονται οι τουρκικές προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, και ενώ στο «παιχνίδι» μπαίνει και το ψευδοκράτος με κινήσεις στην Αμμόχωστο. Συνεπώς, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι ψηλά στην ατζέντα των συζητήσεων αναμένεται να βρεθούν η Άγκυρα και το Κυπριακό – άλλωστε στις 9 Αυγούστου επίκειται καθοριστική συνάντηση Αναστασιάδη-Ακιντζί.

Τον πρωθυπουργό στη διήμερη επίσκεψη συνοδεύουν οι υπουργοί Εξωτερικών και Ενέργειας και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Η συνεννόηση των δύο χωρών είναι συνεχής. Αλλά είναι μια ευκαιρία, εκτός από την επίσημη επίσκεψη και το συμβολισμό της, να γίνουν διαβουλεύσεις», τόνισε ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου.

Ο κύκλος επαφών του Έλληνα πρωθυπουργού θα ξεκινήσει από το Προεδρικό όπου θα γίνει δεκτός από τον Νίκο Αναστασιάδη (10:25). Στις 12:30 θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρη Συλλούρη, στις 15:00 με τους αρχηγούς κομμάτων, στις 17:40 με συλλόγους και δικοινοτικές ΜΚΟ, ενώ στις 20:15 θα παρακαθίσει στο γεύμα που δίνει προς τιμήν του ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Την Τρίτη θα συναντηθεί με τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο και στη συνέχεια θα καταθέσει στεφάνι στα Φυλακισμένα Μνήματα και στον Τύμβο Μακεδονίτισσας. Προτού αναχωρήσει για την Αθήνα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επισκεφθεί την Ελληνική Δύναμη Κύπρου.