27 Ιούλιος 2019, 18:29 - Τελευταία Ενημέρωση: 27 Ιούλιος 2019, 18:07

Τουρκία: Οι Τουρκοκύπριοι είναι συνιδιοκτήτες της Κύπρου, όχι μειονότητα

  • ΥΠΕΞ Τουρκίας: Η Ελλάδα αποδεδειγμένα κακομεταχειρίζεται μετανάστες
    Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας (φωτ.: mfa.gov.tr)

Με μια σκληρή ανακοίνωση αντέδρασε το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας στο γεγονός ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν ζήτησε τη γνώμη της τουρκοκυπριακής κοινότητας για την ανανέωση της θητείας της Ειρηνευτικής Δύναμης στην Κύπρο. «Οι Τουρκοκύπριοι ως συνιδιοκτήτες του νησιού και πολιτικά ίσοι δεν θα δεχθούν ποτέ το καθεστώς μειονότητας», τονίζεται.

Μάλιστα, η Άγκυρα σημειώνει ότι η λύση του Κυπριακού δεν έρχεται διότι η ελληνοκυπριακή πλευρά «είναι απρόθυμη να μοιραστεί τον πλούτο και την εξουσία», υπογραμμίζοντας ότι όσο δεν υπάρχει πολιτική ισότητα δεν είναι δυνατό να ξεκινήσει μια πραγματική διαδικασία συνομιλιών.

Υπενθυμίζεται, ότι η Λευκωσία με επιστολή της στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ ζητά να σταλεί μήνυμα συμμόρφωσης στην τουρκική πλευρά αναφορικά με τις προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Ωστόσο, η τουρκική διπλωματία επιλέγει να τονίσει ότι είναι άδικο να μην συζητείται η πρόταση που κατατέθηκε στον ΟΗΕ από την τουρκοκυπριακή πλευρά για επιτροπή συνεκμετάλλευσης, ώστε να μειωθεί όντως η ένταση στην περιοχή. «Δεν μπορεί να αγνοείται πλέον η άδικη απομόνωση που επιβάλλει η ελληνοκυπριακή διοίκηση», αναφέρεται.

Η ανακοίνωση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η απομόνωση των Τουρκοκυπρίων υποδαυλίζει την κρίση εμπιστοσύνης ανάμεσα στις δύο κοινότητες και εμποδίζει τη συνεργασία σε σημαντικούς τομείς. Και προσθέτει: «Με αυτή την αντίληψη, η Τουρκία ως μία από τις εγγυήτριες χώρες θα συνεχίσει να στηρίζει σε κάθε πεδίο τον τουρκοκυπριακό λαό και να προστατεύει τα δικαιώματα και τα συμφέροντά του».

  • Με πληροφορίες από το TRT.