25 Ιούλιος 2019, 22:00 - Τελευταία Ενημέρωση: 25 Ιούλιος 2019, 20:45

Η ελληνικής καταγωγής μαέστρος Καρίνα Κανελάκις γράφει ιστορία

  • Η ελληνικής καταγωγής μαέστρος Καρίνα Κανελάκις γράφει ιστορία
    (Φωτ.: Chris Christodoulou / askonasholt.com)

Η απόφασή της να στραφεί από το βιολί στη διεύθυνση ορχήστρας αποδείχθηκε παραπάνω από εύστοχη, αφού πριν από λίγες μέρες, σύμφωνα με το BBC, έγραψε ιστορία. Ο λόγος για την 38χρονη Καρίνα Κανελάκις, την πρώτη γυναίκα μαέστρο στην Πρώτη Νύχτα του BBC Proms, του μεγαλύτερου φεστιβάλ κλασικής μουσικής στον κόσμο. Η ανατριχιαστική ερμηνεία της Συμφωνικής Ορχήστρας και της Χορωδίας του BBC, που διεύθυνε η Κανελάκις, κλιμακώθηκε με τη μοναδική Γλαγολιτική Λειτουργία του Τσέχου συνθέτη Λέος Γιάνατσεκ.

Η ελληνικής και ρωσικής καταγωγής Νεοϋορκέζα μουσικός δήλωσε με χιούμορ και συγκίνηση ενώ κατέβαινε από τη σκηνή: «Νιώθω μεγάλη τιμή – και πολύ ιδρωμένη».

Η νεαρή απόφοιτος της σχολής Julliard άρχισε την καριέρα της ως βιολονίστρια, ιδιότητα με την οποία έκανε το ντεμπούτο της στο BBC Proms το 2008, ερμηνεύοντας τη Συμφωνία αρ. 6 του Γκούσταβ Μάλερ. «Έπαιζα δεύτερο βιολί με την ψυχή μου και θυμάμαι απλά να κοιτάω ψηλά και να σκέφτομαι ότι δεν είχα ξαναδεί την οροφή ποτέ τόσο μακριά».

Ο Βρετανός μαέστρος σερ Σάιμον Ρατλ ήταν εκείνος που την έπεισε να αφήσει το βιολί και να πιάσει τις μπαγκέτες. «Μου είπε: “Ίσως να μη βλέπεις πολλούς σαν κι εσένα πάνω στη σκηνή, αλλά νομίζω ότι μπορείς να τα καταφέρεις”» θυμόταν αργότερα η ίδια. «Αυτό ήταν που άλλαξε τον τρόπο σκέψης μου και μου έδωσε μια μικρή ώθηση [...] στην αρχή η ιδέα του να παίξω μουσική χωρίς το μουσικό όργανο στα χέρια μου ήταν αρκετά τρομακτική».


Κατάμεστο το Royal Albert Hall για τη συναυλία της Karina Canellakis (φωτ.: Karina Canellakis / facebook)

Οι συναυλίες του φεστιβάλ BBC Prom γίνονται στην κορυφαία συναυλιακή αίθουσα Άλμπερτ Χολ. Για τη συναυλία της Κανελάκις, σύμφωνα με ρεπορτάζ του BBC, είχαν σχηματίσει ουρά πάνω από 1.000 άτομα, περιμένοντας όλη τη μέρα κάτω από τη βροχή για να εξασφαλίσουν ένα εισιτήριο των 6 λιρών. Για την Καρίνα Κανελάκις, είναι αυτοί οι ακροατές που δίνουν στο φεστιβάλ τον παλμό του. «Λατρεύω τον ενθουσιασμό του κοινού εδώ», σχολίασε. «Δεν είναι το οκτάχρονο παιδί που η γιαγιά του το σέρνει στην όπερα και αποκοιμάται στην πίσω σειρά. Αυτοί οι άνθρωποι περίμεναν για ώρες για να πάρουν εισιτήρια και πολλοί παρακολουθούν με αφοσίωση όλη τη συναυλία – κάτι που το αισθάνεσαι, ως ερμηνευτής».

  • Πηγές: womantalk.gr / wikipedia.org.