22 Μάρτιος 2014, 13:30 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 19:27

6 ανατρεπτικά δεδομένα για τα αεροπορικά ατυχήματα

  • Πτήση θρίλερ για την ΑΕΚ

Τα αεροπλάνα αποτελούν ένα από τα ασφαλέστερα μέσα μετακίνησης καθώς, οι πιθανότητες συντριβής είναι μία στα 11 εκατομμύρια!

Διαβάστε 6 ανατρεπτικά δεδομένα για τα αεροπορικά δυστυχήματα όπως αναφέρονται στο news.gr

1. Οι Κορεάτες θεωρούνται από τους καλύτερα εκπαιδευμένους πιλότους παγκοσμίως

Πολλά έχουν γραφτεί για το δυστύχημα της αεροπορικής εταιρείας Asiana. Αλλά δεν ισχύουν όλα. Οι περισσότεροι δίνουν μεγάλη βάση στην απειρία του Κορεάτη πιλότου με τα Boeing 777. Σύμφωνα με τον επαγγελματία χειριστή Patrick Smith οι δηλώσεις αυτές είναι παραπλανητικές. "Οι πιλότοι μεταφέρονται από έναν τύπο αεροσκάφους σε άλλον συνέχεια και κανένας δεν αναλαμβάνει νέο τύπο αεροσκάφους χωρίς μια στοιχειώδη εκπαίδευση", υποστηρίζει. Μάλιστα, οι Κορεάτες ακολουθούν μια από τις πιο συστηματικές και δαπανηρές εκπαιδεύσεις παγκοσμίως.

2. Οι πιο ασφαλείς θέσεις βρίσκονται συνήθως στο πίσω μέρος του αεροπλάνου

Οι πίσω θέσεις είναι συνήθως στριμωγμένες, βρίσκονται κοντά στο WC και από το αεροπλάνο θα βγείτε, κατά πάσα πιθανότητα, τελευταίοι. Αλλά σύμφωνα με μια ανάλυση του 2007 από το περιοδικό Popular Mechanics, οι θέσεις αυτές είναι στατιστικά και οι πιο ασφαλείς.

Το περιοδικό μελέτησε κάθε αεροπορικό δυστύχημα από το 1973 και μετά: 20 σε σύνολο. Σε 11 δυστυχήματα, οι επιβάτες που βρίσκονταν στο πίσω μέρος του αεροσκάφους ήταν σε πολύ καλύτερη κατάσταση. Σε 5, οι επιβάτες που βρίσκονταν στο μπροστινό μέρος του αεροσκάφους είχαν καλύτερη τύχη από τους υπόλοιπους ενώ σε 3 άλλα δυστυχήματα ο αριθμός των νεκρών που βρίσκονταν στο πίσω και το μπροστινό μέρος του αεροπλάνου ήταν σχεδόν ίσος. Για το τελευταίο δυστύχημα δε βρέθηκαν στοιχεία θέσεων.

Και στα 20 δυστυχήματα, οι επιβάτες του πίσω μέρους είχαν 40% περισσότερες πιθανότητες επιβίωσης.

Την έρευνα αυτή στηρίζει και ένα πείραμα του 2012 όπου ερευνητές "έριξαν"ένα Boeing 727 στην έρημο του Μεξικό. Οι κάμερες που βρίσκονταν μέσα κατέγραψαν ότι το 78% των επιβατών του πίσω μέρους θα επιβίωναν, σε αντίθεση με εκείνους της πρώτης θέσης που θα πέθαιναν. Βέβαια, όλα αυτά αποτελούν στατιστικά στοιχεία. Δυστυχώς, δύο από τους νεκρούς του δυστυχήματος στην πτήση Asiana ήταν έφηβα κορίτσια που βρίσκονταν στις πίσω θέσεις του αεροσκάφους.

Παρόλα αυτά οι ακριβοπληρωμένες θέσεις business class βρίσκονται μπροστά.

3. Οι περισσότερες συντριβές συμβαίνουν κατά τα πρώτα 3' ή τα τελευταία 8' της πτήσης

Αν θέλετε να αυξήσετε τις πιθανότητες επιβίωσής σας ανεξάρτητα με τη θέση που έχετε επιλέξει φροντίστε τα εξής: μείνετε νηφάλιοι, μην κοιμηθείτε και μην απορροφηθείτε στις σελίδες κάποιου βιβλίου. Ο ειδικός στα αεροπορικά δυστυχήματα David Palmerton, σημειώνει ότι το 80% των συντριβών συμβαίνουν στα πρώτα 3' μιας πτήσης και στα 8 τελευταία.

4. Έχετε στη διάθεση σας 90" περίπου για να εξέλθετε από ένα φλεγόμενο αεροπλάνο

Αυτό το ενάμιση λεπτό αποτελεί τη σπουδαιότερη ευκαιρία επιβίωσης για κάθε επιβάτη αεροπλάνου. Με το πέρας των 90", οι θερμοκρασίες φτάνουν σε επίπεδα ικανά να λιώσουν την ανθρώπινη σάρκα. Καλό θα ήταν να φοράτε βαμβακερά ή μη συνθετικά ρούχα και, φυσικά, να μη βγάλετε τα παπούτσια σας.

Ένας άλλος σχετικός κανόνας είναι αυτός των «πέντε σειρών» καθώς έπειτα από μελέτες που έγιναν σε πάνω από 100 αεροπορικά δυστυχήματα οι επιζήσαντες διέσχισαν 5 περίπου σειρές καθισμάτων για να βγουν από το αεροπλάνο. Με λίγα λόγια, όσο πιο μακριά βρίσκεστε από την έξοδο τόσο περισσότερο μειώνονται οι πιθανότητες επιβίωσης.

5. Μην κουβαλάτε τα πράγματά σας στην απόπειρα εξόδου από το αεροπλάνο

Οι επιβάτες της πτήσης Asiana, ειδικά εκείνοι της α' θέσης, φαίνεται ότι κουβαλούσαν τις χειραποσκευές τους κατά την απόπειρα εξόδου από το αεροπλάνο. Ορισμένοι υποστήριξαν ότι έπρεπε να πράξουν έτσι επειδή χρειάζονταν τα διαβατήρια και τα χρήματα που είχαν στις χειραποσκευές τους.

Σύμφωνα με τον Smith, αξίζουν κάθε αρνητική κριτική καθώς σε περίπτωση μιας τόσο επείγουσας εκκένωσης του χώρου, όταν δευτερόλεπτα κάνουν τη διαφορά ανάμεσα στη ζωή και στο θάνατο, δε μπορείς να φέρεσαι τόσο εγωιστικά και απρόσεκτα. Θέτεις σε κίνδυνο τη ζωή τη δική σου αλλά και όλων όσων βρίσκονται πίσω από εσένα.

6. Με λίγη τύχη, οι άνθρωποι μπορούν να επιβιώσουν από τις εκρήξεις κατά τη διάρκεια της πτήσης

Μια έκρηξη μπορεί να συμβεί κατά τη διάρκεια της πτήσης όταν το αεροσκάφος θα βρίσκεται στα 35.000 πόδια. Κι όμως, θα έχετε ακόμα πιθανότητες να επιζήσετε! Θα κάνετε περίπου 3' να φτάσετε στο έδαφος και το πιθανότερο είναι ότι κατά το πρώτο λεπτό θα είστε λιπόθυμοι. Όταν ξυπνήσετε, θα έχετε αρκετό χρόνο για να αποφασίσετε το πού θα προσγειωθείτε.

Αν έχετε το προνόμιο της επιλογής, μείνετε μακριά από το νερό. Η πτώση θα σας σκοτώσει. Η καλύτερη επιλογή είναι για την ακρίβεια οι βάλτοι! Τέλος, φροντίστε να πέσετε με το πρόσωπο να κοιτά τη γη, τα πόδια και τα χέρια σας να βρίσκονται ανοικτά. Έτσι, θα αυξήσετε την αντίσταση του ανέμου και θα επιβραδύνετε σημαντικά την πτώση.